Sötsyrlig limekaka med pistasch

Recept på sötsyrlig limekaka med pistasch.

Satsa på citrus! Denna sötsyrliga limekaka med pistasch är en riktig vinnare. Servera med en klick grekisk yoghurt.
18 november, 2019

10-12 bitar

Limekaka:

175 g osaltat, rumsvarmt smör

1 ½ dl (165 g) strösocker

1 ekologisk lime, skalet

3 ägg

100 g mandelmassa

70 g grekisk yoghurt

2 ½ dl (150 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

Topping:

1 ekologisk lime

½ dl vatten

1 dl strösocker (100 g)

Garnering:

50 g osaltade pistaschmandlar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 160°.
  2. Rör ihop smör, socker och limeskal i ca 6 minuter. Tillsätt äggen ett i taget.
  3. Riv mandelmassan och rör ner den i smeten tillsammans med yoghurten.
  4. Blanda mjöl och bakpulver separat och sikta ner i smeten.
  5. Rör samman till en smet och fördela i en smord avlång form, 10 x 30 cm, eller i en rund pajform, 25 cm i diameter.
  6. Grädda i 35–40 minuter.
  7. Skär limen i riktigt tunna skivor.
  8. Koka skivorna på låg värme i en blandning av socker och vatten i ca 20 minuter.
  9. Låt svalna på bakplåtspapper.
  10. Fördela limeskivorna på den färdiggräddade kakan.
  11. Hacka pistaschmandlarna grovt och strö dem över kakan före servering.
Recept på sötsyrlig limekaka med pistasch

Limekaka med pistasch.

Av: Camilla Zarah Lawes Foto: Columbus Leth

LÄS MER: Rabarberpaj med vaniljkräm och pistaschnötter

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: