Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Sommelieren Maya Samuelssons bästa vinhacks

09 jul, 2024 
AvMaya Samuelsson
Sommelieren Maya Samuelssons bästa vinhacks
Som en av Sveriges supersommelierer har Maya Samuelsson lärt sig ett och annat om vin genom åren – här delar hon med sig av sina bästa vinhacks.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sötsura vindruvor med champagneBrand logo
Sötsura vindruvor med champagne

Vaxade korkar som skapar huvudbry, förvaring utan vinkyl och hur vet man om man ska hälla vinet på karaff eller inte? Ja, det finns många frågor som uppstår längs vägen när man lär sig om vin – här är mina bästa knep.

Attackera vaxkorken

Om du har varit förvirrad när det kommer till att öppna vaxförslutna viner kan jag lova dig att du inte är den enda. Det lättaste sättet är dock löjligt enkelt. Man sätter korkskruven direkt i vaxet och skruvar rakt igenom. När du börjar dra ut korken så spricker vaxet enkelt upp.

Annons

Tumregel för temperatur

Ett generellt superknep för att få rätt temperatur på vinet är att kyla ditt vita vin i en vanlig kyl och ta ut det 30 minuter innan du ska dricka det. När det kommer till röda viner gör du tvärt om, ställ in flaskan i kylen 30 minuter innan det ska serveras. En utmärkt tumregel att utgå ifrån.

Kyl vinet i ett kick

Gästerna kliver in genom dörren vilken sekund som helst och du har glömt att kyla vinet. Lugn, i med flaskan i en hink med både is och vatten så får du snabbt vinet svalt. Att slänga in flaskan i frysen går också toppen, håll dock koll på tiden då den kan spricka om den ligger för länge.

Annons

Träna näsan ofta!

Öppna alltid två flaskor i taget och drick/prova dem bredvid varandra. Det är otroligt svårt att lära sig hur olika viner skiljer sig åt om du ska jämföra ett vin du dricker nu med ett du drack förra veckan.

Karaffera mera

Äldre röda viner ska dekanteras,då det kan finnas en åldersfällning i flaskan som man via en försiktig upphällning kan separera från vinet, så att det blir rent, snyggt och klart. Att hälla upp vin på karaff för att få luft vinner nästan alla viner på. Vita viner kräver faktiskt också ofta luft eftersom de innehåller mer svavel som med fördel ska vädras bort innan du sätter näsan i glaset.

Få vinet att hålla längre

En vinflaska du öppnat håller längre än du tror, ofta en till tre veckor, beroende på vad det är för vin och hur mycket som finns kvar i flaskan. Alla öppna flaskor ska förvaras i kylen och korkas igen. De bakterier som så småningom skapar ättiksyra i vinet och gör det surt trivs nämligen inte i en temperatur under 10 grader.

Frys in vinet

Om det av någon outgrundlig anledning blivit vin över, släng det för guds skull inte. Frys in i ispåsar och använd i din matlagning.

Foto: Lina Östling, TT/Shutterstock

Annons