Sommarsmak dygnet runt – recept från frukost till middag

Recept sommarmat

Frukost, lunch, fika och middag – ladda med friska, fruktiga och fräscha sommarrecept på tallriken!
15 juli, 2020

Frukost: Chiagröt med havrefras och hallon

Recept chiagröt

Starta morgonen med härlig chiagröt.

Underbar start på morgonen som går att förbereda dagen innan.

4 portioner

4 msk chiafrön

2 dl osötad mandelmjölk

1 tsk vaniljpulver

115 g frysta hallon

1 msk agavesirap

1 dl naturell skyr eller yoghurt

Havrefras:

125 g havregryn

1 msk smör till stekning

1 msk lönnsirap

1 nypa salt

Tillbehör:

4 msk naturell skyr eller yoghurt

10 hallon

6 björnbär

2 msk puffad quinoa

Gör så här:

  1. Rör samman chiafrön, mjölk och vaniljpulver i en skål. Täck över och låt stå kallt till nästa morgon.
  2. Blanda den kalla chiablandningen med frysta hallon och sirap i en mixer, så att det blir en krämig gröt. Rör i skyr/yoghurt.
  3. Havrefras: Rosta grynen i smör i en panna på låg värme i ca fem minuter. Tillsätt sirapen, salt och rör om. Rosta ytterligare ett par minuter.
  4. Låt kallna på ett bakplåtspapper.
  5. Servering: Fördela havregrynen i botten av ett glas/en burk. Lägg över gröt och toppa med skyr/yoghurt, bär och puffad quinoa.

Lunch: Rostbröd med lax, spenat och pocherat ägg

Recept rostbröd med ägg.

Krämiga ägg på lax med rostat bröd.

Perfekt lunchrätt när inspirationen tryter.

4 portioner

8 skivor grovt rostbröd

1 msk olivolja

200 g babyspenat

1 msk olivolja till stekning

Salt och svartpeppar

200 g kallrökt lax

1 citron

Pocherat ägg:

3 msk ättika

8 ägg

Gör så här:

  1. Börja med äggen: Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt ättika och sänk värmen till strax under kokpunkten.
  2. Knäck ett ägg i en kaffekopp. Vispa runt i vattnet så du får en fin virvel, häll försiktigt ner ägget i virveln så äggvitan samlar sig runt gulan.
  3. Skuffa ut ägget mot kanten och sjud det i 2–3 minuter, tills vitan är fast men gulan fortfarande flytande.
  4. Lyft upp ägget med en hålsil. Gör likadant med övriga ägg.
  5. Pensla bröden med olivolja och rosta i ugnen eller på grillen.
  6. Stek spenaten snabbt i olivolja, krydda med salt och peppar och fördela på de rostade bröden.
  7. Toppa med lax och droppa lite citronsaft över.
  8. Lägg de pocherade äggen överst, krydda med salt och peppar och servera.

Fika: Saftiga hallonsnurror

Recept bullar med hallon och glasyr

Saftiga hallonsnurror med glasyr till trefikat.

För mindre söt bulle, mosa färska eller frysta hallon och bred över degen i stället för sylt.

12 bullar

3 dl mjölk

25 g jäst

1 ägg

1 dl strösocker

1 tsk stött kardemumma

1 tsk (5 g) salt

10–11 dl (650 g) vetemjöl

100 g smör

2 dl hallonsylt

200 g mandelmassa

Honungsglace:

2 msk honung

2 msk kokande vatten

Gör så här:

  1. Mät upp mjölken i en stor bunke. Rör ut jästen. Rör ner ägg, socker, kardemumma och salt.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen väl i ca 10 minuter, gärna i degblandare, tills den är glansig.
  3. Skär smöret i små tärningar och arbeta in i degen.
  4. Låt jäsa i bunken under en ren och fuktig bakduk på varm plats i 2 timmar.
  5. Slå upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel, 40 x 50 cm.
  6. Bred hallonsylt över degen. Riv mandelmassan på ett rivjärn och strö över sylten. Vik 1/3 av degen in mot mitten, vik den andra 1/3 över så degen består av 3 lager. Skär degen på diagonalen i 1 cm breda strimlor.
  7. Ta tag i varje strimla med ena handen och sno degen runt handen med den andra så du får en fin snurrad bullbit. Fäst degändarna på undersidan.
  8. Fördela bullarna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  9. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, det tar 1–3 timmar.
  10. Värm ugnen till 225° varmluft och grädda snurrorna i 12–15 minuter. Rör ihop honung och kokande vatten. Pensla snurrorna så fort de kommer ut ur ugnen.

Middag: Sallad med anka, rödbeta och getost

Recept anksallad

Matig sallad med anka.

Fräsch och vacker måltid! Ankan går bra att byta ut mot fläskfilé eller kyckling.

4 portioner

500 g ankbröst

Salt och svartpeppar

2 msk smör till stekning

75 g småbladssallad

150 g getost

Bakade rödbetor:

1 kg rödbetor

1 msk olivolja

Salt

Dressing:

2 msk olivolja

2 msk balsamicovinäger

1 tsk honung

1 tsk dijonsenap

salt och svartpeppar

Till servering:

30 g pinjenötter

1 handfull röd skogssyra

Gör så här:

Värm ugnen till 220°. Skala rödbetor, skär i klyftor. Vänd i olja och salt och fördela över en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka betorna mjuka i ugnen i 25 minuter.

Snitta ett rutmönster i skinnet på ankan, krydda med salt och peppar och fräs båda sidor i smör i ett par minuter. Tillaga i ugnen på 125° till inntertemperatur på 65–70°. Låt köttet vila i 10 minuter.

Fördela salladsblad och rödbetor på ett fat. Skär ankan i skivor och lägg ovanpå. Fördela bitar av getost över.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen och droppa över salladen. Rosta pinjenötterna i en torr panna och strö över salladen, garnera med röd skogssyra och servera.

 

Av: Emma Martiny

Foto: Winnie Methmann

 

LÄS MER:

5 lyxiga frukostar med avokado och ägg

Dessert till frukost – 5 somriga och enkla recept

10 snabba vegetariska luncher

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: