Sommarens hetaste grillmiddag – laga alla rätter på grillen

Recept grill, halloumi, kött, potatis, melon.

Sommarens härligaste 
grillmiddag har du här! 
Förrätt, varmrätt 
och en god dessert – allt
 tillagat på glöden!
01 juli, 2020

Grillad halloumi med kryddig bulgursallad

Recept grillad halloumi, sallad.

Grillad halloumi med kryddig bulgursallad.

Härlig matig sallad med grillfavoriten på toppen!
4 portioner

1 gurka

2 tsk salt

1 knippe salladslök

3 dl bulgur

5 dl grönsaksbuljong

¼ dl citronsaft

½ dl olivolja

1 knippe färsk mynta

150 g svarta och gröna oliver

Lite citronskal

Svartpeppar

250 g halloumi

Garnering:

50 g salta mandlar, gärna med röksmak

2 msk pumpafrön

Färsk mynta

Gör så här:

  1. Skala gurkan, dela den på längden, ta ur kärnhuset och skär i grova skivor. Strö salt över gurkbitarna och låt droppa av i en sil i ca 15 minuter. Skölj och torka gurkan torr.
  2. Ansa salladslökarna och skiva på diagonalen.

    Koka bulgur i grönsaksbuljong i ca 12 minuter. Låt svalna något och blanda med citronsaft, olivolja, gurka, salladslök, grovhackad mynta och oliver. Smaka av med citronskal, salt och peppar.

  3. Skär osten i skivor och grilla dem ca 1 minut på varje sida.
  4. Servera salladen på tallrikar, fördela osten ovanpå och strö över extra mynta, salta mandlar och pumpafrön.

Flankstek med potatis, gurka och krämig sås

Mycket grillsmak som balanseras upp av den friska såsen.
4 portioner

Flankstek med potatis, gurka och krämig sås.

Flankstek med potatis, gurka och krämig sås.

600 g flankstek

Salt och svartpeppar

800 g färskpotatis

2 msk olivolja

4 små gurkor

1 tsk salt

Sås:

2 dl crème fraiche

1 dl vit balsamvinäger

½ dl strösocker

Salt och svartpeppar

Garnering:

Krasse

Gör så här:

  1. Salta och peppra köttet.
  2. Skrubba potatisarna och koka dem al dente i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Halvera potatisarna, vänd dem i olivolja och grilla dem ett par minuter på varje sida.
  3. Halvera smågurkorna på längden, ta ur kärnhusen med en sked och skiva gurkorna. Lägg dem i en sil, strö salt på dem och låt dra i 5–10 minuter.
  4. Rör ihop crème fraiche med vinäger och socker. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skölj gurkorna och torka dem torra.
  6. Grilla köttet 3–5 minuter på varje sida.
  7. Skär i skivor och servera med grillad potatis och saltad gurka. Droppa sås över, garnera med krasse och servera.

Grillad nätmelon med grekisk yoghurt

Genom att grilla melonen får du fram ännu mer nötiga karamelliserade smaker.

Recept grillad melon.

Grillad nätmelon med grekisk yoghurt.

4 portioner

600 g nätmelon

200 g grekisk yoghurt

2 msk flytande honung

30 g osaltade, skalade pistaschnötter

Garnering:

Färsk mynta

Gör så här:

  1. Skär melonen i skivor och skär bort skalet. Grilla på en rykande varm grill 1 minut på varje sida.
  2. Fördela melonskivorna på tallrikar med yoghurt vid sidan om.
  3. Droppa honung över, hacka pistaschnötterna och strö dem över. Garnera med färsk mynta och servera genast

 

Av: Gitte Heidi Rasmussen

Foto: Betina Hastoft

 

LÄS MER:

6 goda efterrätter att grilla

Grillmeny med crostini, ryggbiff och galette

Lyxig vegetarisk grillmeny – 5 recept

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: