Snabba, somriga festrecept!

Somriga, härliga festrecept – som dessutom går supersnabbt att göra. Maxad smak på minitid!
26 juni, 2020

Skaldjursröra i salladsskål

Recept skaldjur i salladsblad

Krämig skaldjursröra i salladsblad.

Goda och praktiska snittar, som äts i en enda tugga.

4 portioner

10–12 stora blad från huvudsallad

200 g skalade räkor

200 g kräftstjärtar

50 g chili-aioli

1 dl crème fraiche

1 msk citronsaft

2 msk finhackad dill

Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skölj och plocka salladsbladen, låt torka.
  2. Blanda räkor och kräftstjärtar med chili-aioli, crème fraiche, citronsaft och dill. Smaka av med salt och svartpeppar. Klicka upp på salladsbladen och servera.

Grapecarpaccio med krutonger, mandel och avokado

Recept grapesallad cheese nuts

Grapecarpaccio med krutonger mandel och avokado.

Frisk, frasig, söt, het, syrlig, salt, knaprig och krämig – en förrätt som har allt!

4 portioner

2 blodgrape

2 avokador

1/2 dl krutonger

1 msk olivolja

1/2 tsk rökt paprikapulver

Salt och peppar

1/2 dl rökta mandlar

Färska örter

Gör så här:

  1. Skala och filea grape. Skär i skivor.
  2. Halvera avokadon, kärna ur och tärna. Vänd ihop med krutonger, olivolja, paprikapulver, salt och peppar.
  3. Lägg upp blodgrape på tallrikar, strö över avokadoröra och hackade mandlar. Dekorera med örter.

Spätta med sommarsallad

Recept rödspätta med sommarsallad och potatis

Spätta med sommarsallad.

Välj din favoritfisk till den här härliga salladen.

4 portioner

600 g färskpotatis

1 knippe rädisor

1 gurka

4 msk färskost

4 msk crème fraiche

1 knippe gräslök

salt och nymalen svartpeppar

4 spättafiléer, MSC-märkta

1 dl grovt rågmjöl

25 g smör

Blommor från kryddörter

Gör så här:

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten i 8 minuter. Låt dra i vattnet 5 minuter och häll sedan av det.
  2. Rensa rädisor och skär i tärningar. Skala gurka och skrapa ur kärnhuset, skär i tärningar.
  3. Rör ihop färskost, crème fraiche, hackad gräslök, salt och peppar. Vänd ihop dressingen med rädisor och gurka.
  4. Klappa spättafiléerna torra med hushållspapper, vänd i rågmjöl och strö över salt.
  5. Smält smöret i en stor stekpanna och stek fisken 4–5 minuter på varje sida. Servera med salladen och färskpotatis.

Choklad- och hallondoppade chokladrån

Recept choklad- och hallondoppade chokladkex

Choklad- och hallondoppade chokladrån.

Snabbfixad liten dessert till kaffet.

4 portioner

50 g mörk choklad

12 chokladrån

Frystorkade hallon

Gör så här:

  1. Hacka chokladen fint och smält över vattenbad.
  2. Doppa hälften av rånen i chokladen, vänd runt i frystorkade hallon.
  3. Låt stelna på bakplåtspapper.

Glasskakor

Recept glasskakor

Havrekex med glass och choklad.

Superenkel men ändå jättegod dessert som går att variera i det oändliga.

4 portioner

50 g choklad

16 mandlar

1 liter glass, t ex nougatglass

16 havrekex

Gör så här:

  1. Ta ut glassen, låt tina något.
  2. Hacka chokladen och mandlarna fint, spara hälften till dekoration. Rör ner resten i glassen.
  3. Forma glassen till en avlång rulle med hjälp av plastfolie, frys den igen.
  4. Ta ut glassen, skär i skivor med kniv doppad i varmt vatten och lägg mellan två havrekex.
  5. Strö över choklad och mandel och servera.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft

LÄS MER:

Snabb sommarmat till semestern – 15 enkla recept

4 snabba och nyttiga matlådor

Så fixar du festen utomhus

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: