Smashed potatoes med crème fraiche och rom
05 jun, 2025
Smashed potatoes är nog det ultimata tillbehöret till sommarens alla grillkvällar. Toppa med crème fraiche och valfri rom så har du även ett läckert drinktilltugg.
Annons
Smashed potatoes med crème fraiche och rom
Krispiga, gyllene potatisar med lyxig topping – smashed potatoes med crème fraiche och rom är det perfekta tillbehöret. En kombination av rustikt och elegant!
Annons
8 bufféportioner
Tid: 25 minuter + tid i ugn
Du behöver:
Smashed potatoes:
1 kilo färskpotatis
2 msk olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Tillbehör:
1 ½ dl crème fraiche, 38 %
80 g rom, t ex regnbågs
Citroner, rivet skal
Gräslök, finklippt
Ätbara blommor, eller färska örter
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen i saltat vatten. Häll av kokvattnet och låt ånga av. Fördela potatisen på en ugnsplåt och krossa dem med en stekspade så de blir platta men ändå håller ihop.
- Ringla över olivolja och strö över salt och nymald svartpeppar, rosta mitt i ugnen till fin färg, i 10–15 minuter. Låt svalna och klicka sedan ut crème fraiche och rom på potatisarna. Avsluta med finklippt gräslök och dekorera gärna med ätbara blommor, t ex klöver.
Foto: Lisa Björner
Annons