Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Smaka på Stockholm satsar på zero waste

16 maj, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
I år är det zero waste som gäller på matfestivalen Smaka på Stockholm. Det ska uppnås bland annat genom kyldiskar för överbliven mat som används som råvaror och som du kan köpa med dig hem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Mellan den 5 och 7 juni går årets upplaga av Smaka på Stockholm Future Food Festival av stapeln. Det har den gjort i inte mindre än 28 år i år. Sedan starten har festivalen utvecklats och är nu en av världens största matfestivaler med fler än 350 000 besökare.

Årets upplaga av festivalen kommer att ha fyra paviljonger med fyra olika teman och i år deltar bland annat kockar från Indien, Egypten, Venezuela och USA.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Smaka på Stockholm har genom åren gått från att heta just så till att lägga till Future Food Festival i namnet, och det säger en hel del om deras fokus – att spana in i framtiden och hitta vad den har att erbjuda matmässigt. Och det finns inte mycket som känns mer i tiden och som en nära framtid än zero waste, som också är årets fokus.

– Framtidens mat handlar om mötet med teknik, data och innovation. Sverige ligger långt fram inom området, vi har alla möjligheter att leda förändringen av världens största sektor. Samtidigt måste vi lära oss att sluta slänga mat nu om vi ska kunna rädda planeten och säkra framtidens matförsörjning, säger Anders Sewerin, som är grundare till Smaka på Stockholm Future Food Festival.

Annons

Kyldisk med överbliven mat

Man kommer att skapa en stor kyldisk där räddade matvaror från affärer och grossister, alltså sådant som blivit över och som annars skulle ha slängts, som nu istället blir råvaror till restaurangerna och foodtrucksen. Alla 40 aktörer på festivalen kommer att skapa tillbehör av de räddade matvarorna som en del av menyerna. Matvarorna kommer också att användas av kockar på scen och i workshops.

Om det ändå blir mat över kommer den att säljas via appen Karma och skänkas bort till hjälporganisationer. Om du köper överbliven mat på festivalen får du också recept som du kan laga av råvarorna. Recepten är gjorda av kända kockar, bland annat Fotografiskas zero waste-kock Paul Svensson.

Foto: Dennis Erixon

Läs mer:

Europas största hamburgerfestival tillbaka i Stockholm

Så lär du dig träna mer hållbart och miljövänligt

 

Annons