Små flätade bröd med godisägg
De flätade små bröden ser ut som söta fågelbon – som gömmer ett gott litet godisägg!
Små flätade bröd med godisägg
De flätade ”fågelbona” gömmer ett godisägg. Servera bullarna till eftermiddagskaffet eller som avslutning på påsklunchen.
15 stycken
Tid: 40 minuter + tid för jäsning och gräddning
Du behöver:
85 g smör
2 ½ dl filmjölk
25 g jäst
50 g (½ dl) socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
½ tsk salt
450 g (7 ½ dl) vetemjöl
1 ägg till pensling
Dekoration:
15 godisägg
3 msk florsocker
Gör så här:
- Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med filmjölken. Låt blandningen svalna och bli ljummen. Häll den sedan i en bunke och lös upp jästen i vätskan. Tillsätt socker, vaniljsocker, ägg och salt. Rör om ordentligt.
- Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen tills den är slät. Den får gärna vara lite klibbig. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
- Dela degen i 15 lika stora bitar (väg gärna bitarna). Dela varje bit i 3 delar, rulla dem till långa korvar på ca 20 cm och fläta dem. Forma flätorna till små ”fågelbon” och gör ett ordentligt hål i mitten.
- Placera bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i ugnen ca 15 minuter tills de är gyllene och genomgräddade.
- Låt bullarna svalna helt på galler och lägg sedan ett godisägg i varje hål. Sikta över florsocker vid servering.
Foto: Columbus Leth
