Små flätade bröd med godisägg

Recept på små flätade bröd med godisägg
Columbus Leth
De flätade små bröden ser ut som söta fågelbon – som gömmer ett gott litet godisägg!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Drinkar #7 - Aperol granita med isig sorbet

Brand logo
Drinkar #7 - Aperol granita med isig sorbet

Små flätade bröd med godisägg

De flätade ”fågelbona” gömmer ett godisägg. Servera bullarna till eftermiddagskaffet eller som avslutning på påsklunchen.

15 stycken

Tid: 40 minuter + tid för jäsning och gräddning

Du behöver:

85 g smör
2 ½ dl filmjölk
25 g jäst
50 g (½ dl) socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
½ tsk salt
450 g (7 ½ dl) vetemjöl
1 ägg till pensling

Dekoration:

15 godisägg
3 msk florsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med filmjölken. Låt blandningen svalna och bli ljummen. Häll den sedan i en bunke och lös upp jästen i vätskan. Tillsätt socker, vaniljsocker, ägg och salt. Rör om ordentligt.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen tills den är slät. Den får gärna vara lite klibbig. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  3. Dela degen i 15 lika stora bitar (väg gärna bitarna). Dela varje bit i 3 delar, rulla dem till långa korvar på ca 20 cm och fläta dem. Forma flätorna till små ”fågelbon” och gör ett ordentligt hål i mitten.
  4. Placera bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  5. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i ugnen ca 15 minuter tills de är gyllene och genomgräddade.
  6. Låt bullarna svalna helt på galler och lägg sedan ett godisägg i varje hål. Sikta över florsocker vid servering.

Foto: Columbus Leth