5 anledningar som får oss att vilja äta mer choklad i jul

5 anledningar som får oss att vilja äta mer choklad i jul

Djupdyk ner i Aladdinasken! Choklad är hälsosamt på en rad olika sätt – vi listar bra anledningar till varför du ska frossa i choklad just i jul.
20 december, 2017

Kakaon är rik på nyttiga antioxidanter och har en rad olika hälsoeffekter. Faktum är att vissa forskare menar att vi bör se till att inte äta för lite choklad – i alla fall inte om vi vill få ut maximalt av dess välgörande egenskaper.

Här är fem bra anledningar att göra julen till en chokladfrossa:

1. Du blir lyckligare

Choklad främjar produktionen av må-bra-hormonet serotonin, vilket höjer humöret och gör dig gladare.

Dessutom ökar kroppens halt av endorfiner, som också har en positiv inverkan på välmåendet.

2. Du får ett starkare hjärta

Personer som äter 100 gram choklad om dagen minskar sin risk att drabbas av stroke, hjärtinfarkt och andra hjärt-kärlproblem jämfört med de som äter mindre choklad än så – och framför allt i jämförelse med personer som helt undviker choklad. Det har forskare i Skottland kommit fram till.

3. Du känner dig piggare

Föredrar du mörk choklad med hög kakaohalt? I så fall kan du glädjas åt att studier visat att 45 gram mörk choklad om dagen har en uppiggande effekt och minskar symtomen av kroniskt trötthetssyndrom.

4. Du får bättre minne

Flavonoider i kakaon ökar blodtillförseln till hjärnan, vilket boostar minnesförmågan. Att äta choklad kan enligt forskning föryngra hjärnans minnescentra med upp till 30 år.

5. Du slipper hosta

Har du åkt på en förkylning? Skippa hostmedicinen och ät choklad istället – enligt forskare fungerar det tre gånger bättre. Ämnet teobromin ligger bakom effekten.

LÄS OCKSÅ:

Forskning: Ett ämne i vin och choklad kan tydligen ge dig färre rynkor – och längre liv

Experten: Därför ska du aldrig förvara choklad i kylen

Nu kommer hallonlakritsskallen i ny form – blir chokladkaka!