Skagencheesecake med räkor och kräftstjärtar
14 jul, 2025
Att allting blir godare i litet format stämmer såklart in även på dessa skagencheesecakes med räkor och kräftstjärtar.
Annons
Skagencheesecake med räkor och kräftstjärtar
Kavringsbotten med en ljuvlig räkfyllning, toppad med kräftstjärtar. Gör små cheesecakes eller en stor och dekorera kanterna.
Annons
6 bufféportioner
Tid: 25 minuter
Du behöver:
Botten:
75 g smör
200 g kavring
Räkfyllning:
300 g räkor, skalade
2 dl crème fraiche, 38 %
200 g naturell färskost
½ dl pepparrot, finriven
1 ½ tsk dijonsenap
½ tsk salt
2 tsk citronskal, finrivet
2 msk dill, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
Topping:
170 g kräftstjärtar i lake
80 g regnbågsrom
Ärtskott
Salladsblad, valfri sort
Gör så här:
- Botten: Smält smöret. Mixa kavringen till ett smul i en matberedare. Rör ner smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, eller i 4–6 små formar, ca 10 cm i diameter. Låt stå kallt.
- Fyllning: Hacka räkorna grovt. Vispa crème fraichen och färskosten i 3–4 minuter tills den blir fast. Rör ner pepparrot, senap, salt och citronskal. Vänd ner räkor (spara några till dekoration), dill och gräslök. Bred ut smeten i formen/formarna och låt stå i kylen till servering.
- Garnering: Häll av kräftstjärtarna och låt dem rinna av ordentligt. Lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper och låt den sista vätskan droppa av.
- Ta ut formarna ur kylen. Dekorera sidorna av bakelserna med ärtskott och/eller salladsblad. Toppa med kräftstjärtar och regnbågsrom.
Foto: Lisa Björner
Annons