Så bakar du ett saftigt sötpotatisbröd

Recept på sötpotatisbröd

Betina Hastoft
Att tillsätta potatis i brödet gör det saftigare och godare. Baka ett sötpotatisbröd så får brödet en fin färg som bonus!
06 september, 2022
3 lyxiga fyllningar i korvbröd att bjuda på
2:10

Efter reklamen: 3 lyxiga fyllningar i korvbröd att bjuda på

(2:10)

Slå på ljud

Sötpotatisbröd

Potatisbröd blir saftiga och goda, och med lite sötpotatis i får brödet en fin ljus färg.

Så bakar du saftigt sötpotatisbröd
Betina Hastoft

1 bröd

Du behöver:

250 g kokt potatis
175 g kokt sötpotatis
12 g jäst
2 dl vatten
2 dl filmjölk
2 tsk salt
¼ tsk honung
150 g (ca 2 ½ dl) fullkornsvetemjöl
450 g (ca 7 ½ dl) vetemjöl
2 msk hampafrön

Focaccia, frallor och maltbröd – 3 goda bröd med frukt och nötter

Gör så här:

  1. Mosa de kokta potatisarna med en gaffel, eller pressa dem genom en potatispress eller grovmaskig sil. Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt potatismos, filmjölk, salt och honung. Rör ner fullkornsmjölet, tillsätt sedan vetemjölet lite i taget. Knåda degen väl tills den är mjuk och smidig.
  2. Låt degen jäsa övertäckt i rumsvärme i en timme. Häll ut degen och forma den till en stor, avlång limpa.
  3. Lägg brödet i en stor rågbrödsform klädd med bakplåtspapper och strö över hampafrön.
  4. Låt brödet jäsa en gång till i rumstemperatur under en ren, fuktig kökshandduk i cirka 1 timme till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 250° och sätt in brödet i ugnen. Sätt in en till plåt längst ner i ugnen och häll 1 dl vatten på plåten för att få ånga.
  6. Sänk temperaturen till 160°, och grädda brödet i 45 minuter, tills det är gyllene och låter ihåligt när du knackar på undersidan.

Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta

Se klippet här!

Foto: Betina Hastoft