Havtornsmåne
Saftig kaka med härlig glaze i fin färg. Du kommer älska den!

8 bitar
Gör så här:
1 ½ dl frysta havtorn
125 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Havtornsglaze:
3 gelatinblad
75 g vit choklad, hackad
½ dl vispgrädde
¼ dl havtornssaft
¾ dl socker
½ dl glykossirap
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Tina havtornen. Mixa dem och sila saften ner i en skål. Spara ¼ dl av saften till glasyr. Vispa smör och socker och tillsätt äggen, ett i taget. Vänd ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt havtornssaften och häll smeten i en smord form på cirka 20 cm i diameter. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter tills kakan är genomgräddad, prova med sticka. Låt svalna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Lägg den finhackade chokladen i en bunke med hög kant. Koka upp grädde, havtornssaft, socker och glykossirap. Ta från plattan. Krama ur gelatinbladen och lägg i grädden, låt smälta. Mixa med stavmixer till en jämn glaze, låt svalna något. Häll sedan glazen över kakan.
Recept: Julie Hey, Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: