Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Så odlar du egna örter och kryddor

06 maj, 2019 
Odla egen basilika och timjan!
Att odla sina egna örter och kryddor är enklare än många tror. Sköter du dem rätt kan du njuta av den ljuvliga smaken och doften från dina kryddväxter hela sommaren.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ett eget kryddland hemma är inte bara för dem som bor i hus. De flesta kryddväxter odlas lika bra i kruka på fönsterbrädan och balkongen som i trädgården.

Vill du kunna börja skörda när våren övergår till sommar är det bäst att sätta igång redan nu. Många sorter mår nämligen bäst av att frösås inomhus, oavsett om du tänkt flytta ut dem eller behålla dem inne – med undantag för dill, koriander, körvel och persilja vars frön kan sätts utomhus så snart jorden är tillräckligt varm.

Så lyckas du med dina kryddväxter:

1. Sätt fröna inomhus

Använd gärna sålådor, det är inget måste, men väldigt smidigt. När plantorna sedan vuxit till sig och blivit stadigare kan du plantera om dem i små enskilda krukor.

2. Använd rätt jord

Det är skillnad på jord och jord och för att dina frön ska få de bästa förutsättningarna bör du välja en svagt gödslad såjord eller annan svagt gödslad jord av fin kvalitet. Tänk också på att inte trycka ner fröna för djupt, men inte heller för grunt. Exakta sådjup står på baksidan av förpackningen och kan skilja sig mellan olika märken.

Annons

3. Markera

Sår du flera olika kryddväxter är det viktigt att markera vilken sort som står var och i vilka krukor. När örterna kommer upp är de nämligen snarlika till utseendet och det är väldigt svårt att se skillnad.

4. Fukta jämnt

För att dina frön ska gro bäst behöver de fukt, värme och mörker. Täck därför din sålåda eller kruka med genomskinlig plast med små lufthål i och en tidning över. Detta för att bevara fukten och hålla det mörkt. Placera lådan ljust, men inte i direkt solljus och vattna med rumsvarmt vatten. Jorden ska bli fuktig, men inte blöt.

Upplever du att dina plantor blivit långa och rangliga när de kommit upp ur jorden kan du plantera om dem, sätt dem då en bit djupare ner i jorden.

5. För bästa resultat inomhus:

Eftersom kryddväxter trivs bäst i soliga lägen är ett sönderfönster optimalt, men du kan också belysa dem med en lampa.

Lägg kryddjord i botten av krukan och såjord i den övre halvan och håll det hela tiden fuktigt, men inte blött. När plantorna börjar se trötta ut är det dags att plantera om.

Annons

6. För bästa resultat utomhus:

Innan du planterar ut dina kryddor måste du först vänja dem. Börja därför med att ställa ut krukorna under dagens varmaste timmar, när det sedan inte är någon risk för frost kan de stå ute dygnet runt.

Kryddväxter trivs bäst på en varm, solig och vindskyddad plats i mullrik, väldränerad och porös jord. I början kan det krävas en del vatten, men när rötterna väl etablerat sig behövs endast vattning under längre perioder av torka.

Läs också:

Så planterar du basilika från affären

6 grönsaker att odla på balkongen

Tomater och chili är enkelt att odla.
Tomater och chili är enkelt att odla. Foto: Shutterstock

Källa: Odla, Weibulls

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons