Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Så påverkar sommarvädret vad du äter och dricker

25 jun, 2018 
AvMikaela Alex
Våra matvanor ändras på sommaren.
Enligt en färsk undersökning påverkar vädret vad och hur mycket vi äter och dricker. Varmt väder gör att många dricker mer och äter onyttigare. Kallt väder gör oss dessutom mer hungriga.
Annons

Blir det lätt lite för mycket av det goda på sommaren och semestern? Du är inte ensam! Enligt en färsk Sifo-undersökning på uppdrag av ViktVäktarna har vädret stor inverkan på våra mat- och dryckesvanor, speciellt på sommaren.

– Historiskt har vi sett att flest hittar hälsomotivationen runt höst och vid nyår – men nu ser vi en tydlig trend att allt fler vill leva hälsosamt året runt. Sommarsemestern blir en utmaning då många byter ut alla måsten mot kravlöst umgänge kring god mat och dryck. Och så ska det ju också vara! Välj bara lite smart så behöver inte vikten påverkas alls, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Många äter onyttigare vid fint väder

Enligt undersökningen äter 25 % av svenskarna mellan 15-34 år onyttigare mat när det är soligt och fint väder, vilket leder till att många går upp i vikt. Och det är inte bara matvanorna som påverkas – det gör även vad vi väljer att dricka.

Annons

Alkoholkonsumtionen ökar

En solig sommar kommer nämligen 40 procent av oss att dricka mer alkohol än vanligt. Jämför man mellan åldrarna svarar nästan varannan av de som är mellan 15-34 år att de dricker mer alkohol när det är varmt, jämfört med drygt var fjärde av de som är mellan 56-79 år. Trenden är som tydligast i Stockholm, där 44 procent dricker mer under en varm sommar jämfört med exempelvis 28 procent av de som bor mellersta Norrland.

Kyla påverkar hungern

Är det mer en traditionell svensk sommar som innefattar en hel del regn och kyliga kvällar blir istället resultatet att vi äter mer än vi brukar – i alla fall för omkring 23 procent av oss.

Resultaten från undersökningen visar att vädret alltså har stor betydelse för vad vi stoppar i oss – och i längden även vår hälsa.

Från undersökningen:

  • 17% går upp vi vikt över sommaren (män 14%, kvinnor 19%)
  • 23% äter generellt mer en kall sommar (män 17%, kvinnor 29%)
  • 19% äter generellt mer onyttigt vid en varm sommar (män 20%, kvinnor 18%)
  • 39% dricker mer alkohol en varm sommar (män 52%, kvinnor 60%)

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 28–31 maj 2018. Totalt intervjuades 1161 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Pannkakor med sockerfri chiasylt.
Pannkakor med sockerfri chiasylt.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons