Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Så mycket ost kan du äta varje dag – för hälsans skull

16 aug, 2018 
AvHelena Sjögren
Ost är bra för hälsan – så mycket ska du äta
Ostätare har lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med de som inte äter ost. Nu har forskare kommit fram till hur mycket ost du kan äta per dag – för hälsans skull.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ost har inget rykte om sig att vara hälsokost, men det är kanske inte heller så ohälsosamt som många av oss tror.

Forskare från Kina och Nederländerna har sammanställt resultat från 15 olika studier. Totalt omfattade materialet data från över 200 000 människor varav de flesta studierna pågick i minst tio år.

Utifrån den tidigare forskningen kunde forskarna se att människor som åt ost dagligen hade 14 procent lägre risk att utveckla kranskärlssjukdomar. Även risken att drabbas av stroke var 10 procent lägre jämfört med människor som sällan åt ost, skriver Times of India.

40 gram ost per dag

Enligt studien mådde de som åt runt 40 gram ost per dag allra bäst.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Ost är ofta rik på protein vilket brukar ha en antiinflammatorisk effekt, säger doktor Allan Stewart vid Ichan School of Medicine på Mount Sinai Medical Center till Time Magazine.

Han har själv inte varit med i arbetet med studien och pekar därför på vissa svagheter i materialet.

Annons

Bland annat att forskarna inte kunnat visa att det är ostkonsumtionen som minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Kanske är ostätare bara mer hälsosamma över lag.

– Ingen skulle säga att du definitivt bör äta 40 gram ost om dagen. Men å andra sidan får det lite ost på ett kex att inte låta helt oresonligt, säger Allan Stewart.

Viss skyddade effekt på hjärtat

Ost innehåller dessutom probiotika, kalcium och det ”goda kolesterolet” HDL. Ämnen som är viktiga för vårt välmående.

Allan Stewart pekar också på att det finns viss forskning som tyder på att ost, som mjölksubstitut, har en viss skyddande effekt på hjärtat. Han skulle därför vilja se mer forskning på området, gärna där olika ostsorter jämfördes.

– Vi letar alltid efter sådant som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och minskar åderförkalkning. Det är lovande att något som faktiskt smakar gott – och passar bra ihop med ett glas rött eller två – skulle kunna ha de egenskaperna.

Läs också:

9 goda ost- och vinkombinationer som alla borde ha koll på

Ny forskning visar att vi blir friskare av vin, ost och choklad

Dagens bästa nyhet: Nu finns en prosecco-ost – och den är rosa!

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons