Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Så gör du julbordet grönare – tips på veganska alternativ

22 dec, 2020 
AvStina Dahlgren
ett kollage med tre bilder som föreställer vegansk julskinka och andra vegetariska alternativ på julbordet
Fler och fler testar vegetarisk och vegansk kost. Är du en av dem som vill få ditt julbord lite grönare i år? Här är tips på vad du kan byta ut köttbullar, prinskorvar och julskinkan till istället.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Jessica Frejs veganska JanssonBrand logo
Jessica Frejs veganska Jansson

Fler och fler svenskar väljer att äta vegetariskt eller vegansk. I den senaste undersökningen från Vegobarometern visar siffrorna att 56 procent av svenskarna äter vegetariskt minst en dag i veckan.

Barometern visar också att det främst är unga och kvinnor som väljer bort kött och istället satsar på växtbaserad kost. Det är olika anledningar som ligger bakom att man väljer vegetarisk eller vegansk kost. Några uppger att det är för att de vill förbättra sin hälsa, andra gör det för djurens skull och framför allt unga gör det av klimat- och miljöskäl.

Haka på Veganuari hos Välj Vego

Sarah Mansouri är ansvarig för sajten Välj Vego och hon tror att det är just en ökad medvetenhet om att vegansk kost är bättre för både djur, klimat och hälsa som gör att allt fler väljer det alternativet.

– Det i kombination med att sociala medier gör det enkelt att följa andra som lagar grymt god mat och recept utan animalier. Det syns att vegansk mat är mer än några salladsblad och att det inte handlar om att du måste välja bort massor saker för att du äter veganskt, utan snarare att du hittar andra saker. Jag tror också att det ökade utbudet av veganska produkter spelar stor roll. Det blir enklare att välja vego, säger hon.

Sarah Mansouri

För dig som är vegan, eller kanske har tänkt att testa på det men behöver lite hjälp på traven, så har Välj Vego tagit det globala initiativet Veganuari till Sverige. Sarah Mansouri förklarar vad det innebär:

Annons

– Det är en 31 dagar lång utmaning som handlar om att du äter veganskt under hela januari. Perfekt för dig som vill testa på livet som vego och vill ha lite stöd! Du får nämligen recept, inköpslistor, näringslära, kostcirklar, massor information och pepp för att göra det enkelt för dig!

Det är helt gratis och du kan anmäla dig här.

Så gör du julbordet grönare

För dig som vill göra julbordet lite grönare, eller varför inte helt grönt, har Sarah Mansouri satt ihop en lista som gör det enkelt för alla att hitta veganska substitut till den klassiska julmaten. Hon påminner också om att många butiker har egna avdelningar bland kyl- och frysvaror för just veganska alternativ. Letar du efter vegansk rödbetsallad ligger den troligtvis i den veganska delen av kylen och inte bland övrig rödbetssallad.

Här är listan som gör det enkelt att hitta veganska alternativ på julbordet:

Köttbullar – Vegobullar, exempelvis Oumph! balls eller Peas of Heavens som är gjorda på ärtor.

Annons

Prinskorvar – Veganska prisnkorvar, exempelvis från Anamma eller Peas of Heaven.

Rödbetssallad – Rydbergs veganska rödbetssallad.

Sill – Yipins tofuröror. Finns i de juliga smakerna skagen, varmrökt och curry.

Skinka – Quorn-skivor med rökt smak (Sarah Mansouri tipsar om att lägga det på vörtbröd, som oftast är veganskt, och ha senap till).

Ost – Det finns många veganska alternativ, bland annat Violife cheddar block.

Övriga matvaror som är veganska och passar till julbordet:

Rödkål, picklad och inlagd.

Slotts skånska senap.

Druvans hovmästarsås.

Potatis.

Brysselkål.

Vörtbröd (Pågens vörtbröd är helt veganskt).

Foto: TT, Välj Vego

LÄS MER:

Lyxig vegetarisk och vegansk nyårsmeny – 8 goda recept

Veganskt julfika – 5 enkla recept perfekta att baka

6 nya lyxiga veganska julrecept

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons