Höstens godaste sallader (perfekt för matlådan!)

Matig sallad med höstig smak

Den perfekta höstiga salladen är mättande, färgglad, smakrik - och full av nyttigheter. Här är ingredienserna som lyfter din sallad till nya höjder.
28 september, 2018

Med hösten och kallare temperaturer brukar salladerna få maka på sig till förmån för soppor, grytor och annan härlig comfort food. Men det går utmärkt att fixa en höstig och matig känsla på en sallad också! Skippa ”de klassiska” salladsingredienserna och satsa på ingredienser i säsong, och var inte rädd för att experimentera! Ju fler färger, desto mer nyttigheter brukar man säga – dessutom blir det en fröjd för ögat.

Våra bästa knep för den perfekta höstiga salladen

1. Bas

Våga gå utanför de traditionella salladsbladen. De kan också passa, men ännu godare blir det med mer smakrika varianter som ruccola, mangold eller spenat.

Vi slår också ett slag för kål i alla dess former – en given ingrediens i höstiga sallader. Det är i säsong, billigt, nyttigt och mättande. Grönkål är en fantastisk grön bas sprängfylld av nyttigheter (du masserar väl grönkålen? – det gör enorm skillnad). Strimlad rödkål är en annan favorit som ger en härligt vacker färg och skön crunch.

2. Gryn/kolhydrat

Satsa på nötiga, fiber- och proteinrika gryner (visste du att till exempel kamutvete har hela 14 gram protein per 100 gram?). Farro, matvete, dinkel, mathavre, linser eller rött råris är goda alternativ som ger salladen lite attityd. Bulgur och quinoa passar också fint. Servera dem gärna ljumna för en varmare känsla på hela rätten.

3. Bönor

Vita, svarta eller röda bönor, haricots verts, bondbönor – det finns många goda varianter att välja på.

4. Rotfrukter

Ugnsrostade sötpotatisar, morötter, rödbetor, pumpa, palsternacka, kålrot… listan på mjuka, söta rotfrukter som ger den rätta matiga och höstiga känslan kan göras lång. Gör en större sats och förvara i kylen så har du matlådor till hela veckan. Serveras med fördel ljumna i salladen.

5. Ost

Addera lite extra protein och djup i smakerna med hjälp av en god ost. Osten ger också en god salt touch och krämighet till din sallad. Fetaost, chèvre, blåmögelost eller parmesan är bra val som tar för sig bland de övriga smakrika ingredienserna.

Betor och ost - så gott ihop!

Betor och ost – så gott ihop!

6. Något sött

Russin och torkade tranbär eller små söta bitar av exempelvis plommon eller äpple kan passa bra om du vill ha något sött i salladen.

7. Syra

Lite apelsin, clementin eller syrliga äpplen ger ett fint bryt mot de många söta smakerna. Picklad lök är också gott till.

8. Något nötigt

Nötter, mandlar eller fröer passar perfekt till smakerna och ger det lilla extra till salladens textur. Rosta dem helst för både mer och godare smak! Och har du inte provat kanderade nötter i sallad är det dags att göra det nu!

9. Dressing

Med många smaker som tar för sig i salladen kan man våga satsa på en ganska smakrik och krämig dressing. Senap, pepparrot, vitlök, tahini eller örter som rosmarin, timjan och salvia kan passa bra.

Var inte heller rädd för att prova en asiatisk touch, många av ingredienserna ovan är finfina smakkompisar med exempelvis koriander eller lime.

10. Protein som passar till

En så pass matig sallad behöver egentligen varken fler smakkompisar eller mer protein – men visst kan det vara gott ibland. Då är fläsk, korvar och kyckling bra val till den här typen av sallad. Även bacon eller pancetta passar fint – eller varför inte en vegetarisk variant?

 Läs mer:

Hatar du sallad? Här är 8 andra nyttiga matlådor att testa!

Höstsallad med kantareller, mozzarella och linser

Så gör du sommarens godaste räksallad – med extra allt