Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Så gör du hemlagad pasta – steg för steg

28 dec, 2020 
Att laga sin egen pasta är supergott, och inte speciellt svårt. Så här gör du!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Grundrecept, pastadeg

Hemgord, hemlagad, hemmalagad pasta i olika smaksättningar

Fyra ingredienser är allt som krävs för att göra egen pasta.

3 dl vetemjöl, gärna med hög proteinhalt såsom Tipo 00

1 tsk salt

4 ägg

1 msk jungfruolivolja

Gör så här:

1. Samla ingredienserna

Blanda mjöl och salt i en skål. Häll ut blandningen på bordet och forma den till ett litet berg. Gör hål i toppen på berget så du får en fördjupning där med mjöl runtomkring. Kläck äggen, ett i taget i hålet och häll i olivoljan.

Annons

2. Blanda om

Rör om ägg och olivolja med gaffel, vispa sedan i lite mjöl i taget tills allt mjöl är i degen.

3. Samla ihop

Samla ihop degen ordentligt med händerna.

Annons

4. Knåda

Tryck med handloven i mitten av degen och skjut framåt. Samla ihop degen och repetera. Du behöver knåda i ungefär 10–15 minuter och göra det intensivt. Se till att dra så mycket som möjligt i degen så att glutentrådarna hinner utvecklas och lägga sig tillrätta. När degen är elastisk, glansig och stunsig så är den färdig. Slå in i plastfolie och lägg svalt i minst 30 minuter.

5. Kavla ut

Kavla för hand: Dela degen i 4 delar. Mjöla bakbordet. Kavla ut varje degbit så tunt det går. Vik varje del dubbel och kavla ut igen. Upprepa det minst 4 gånger.Täck degen som inte kavlas med plastfolie så att den inte torkar.

Annons

Kavla i maskin: Dela degen i 4 delar. Mjöla valsarna i maskinen och lite på degen. Valsa 1 degdel genom största avståndet först. Vik degen och valsa igen. Upprepa några gånger. Kör sedan på näst största avståndet, vik degen och valsa igen. Upprepa några gånger. Fortsätt så tills du kommer till minsta avståndet och får en pastadeg som är millimetertunn, du ska kunna se igenom den. Täck degen som inte valsas med plastfolie så att den inte torkar.

6. Skär till

När du fått så tunn pastadeg som möjligt: skär i önskad form antingen för hand eller i pastamaskinen. Lägg ut på ren kökshandduk eller häng över stolsryggar för att torka. Vill du ha knyten låter du pastaremsorna torka något innan du rullar ihop dem runt fingrarna.

Tips TILL BÄSTA PASTAN!

  1. Rätt råvaror. Eftersom det är få ingredienser i pasta så blir råvarorna extra viktiga. Kvalitetsmjöl med extra hög proteinhalt, färska ägg samt en god olivolja kommer göra stor skillnad.
  2. Knåda, knåda, knåda. Du behöver ingen pastamaskin för att göra hemlagad pasta. Att knåda länge med händerna och kavla ut med kavel räcker långt.
  3. Kavla tunt. Anledningen till att man vill ha tunn pasta är att den suger åt sig vatten och sväller när den kokar. Helst ska den vara så tunn att den är genomskinlig och med en pastamaskin blir förstås det jobbet lite enklare.
  4. Tillaga rätt. Färsk pasta kräver kort tillagningstid, särskilt om den är tunn. I princip ska den bara ner och vända i vattnet. Pasta fortsätter nämligen att tillagas efter man tagit den ur vattnet, särskilt om den hamnar tillsammans med en varm sås.
  5. Less is more. Låt också pastan ta för sig och servera bara tunna såser till, eller bara lite smör, parmesan och svartpeppar. Så gott!

LÄS MER:

Hemmagjord pasta – vad jag lärt mig hittills

Bloggarnas 12 bästa pastarecept

Trio lanserar Vin-TV på YoutubeBrand logo
Trio lanserar Vin-TV på Youtube
Annons