Så gör du ett vispat smörtorn med färska örter
03 jun, 2025
AvMarion Ringborg
För ett par år sedan tog brynt smör oss med storm, sen ville alla bjuda på trendiga butter boards – men nu vill vi ha vårt smör i ett torn! Så gör du Marion Ringborgs örtiga smörtorn!
Annons
Örtigt smörtorn med gröna bönor och tomater
Vispat smörtorn med färska örter, serverat med krispiga gröna bönor och saftiga tomater. Servera som förrätt, tillbehör till grillat eller som en elegant detalj på ett buffébord. Kan dubblas (som på bilden) eller tripplas.
Annons
6–8 portioner.
Du behöver:
Örtigt smörtorn:
200 g rumstempererat smör
50 g färsk spenat
1 dl finhackade örter, t ex persilja, basilika, dragon eller gräslök
1 tsk pressad citronsaft
½ tsk rivet citronskal
½ tsk salt
Nymald svartpeppar
Gröna bönor och tomater:
200 g haricots verts eller sockerärtor
250 g körsbärstomater, halverade
1 msk olivolja
Servering:
Flingsalt och nymald svartpeppar
Gör så här:
- Gör smörtornet: Koka upp lite vatten i en kastrull och blanchera spenaten 30 sekunder. Häll av och kyl i iskallt vatten. Krama ur vätskan och mixa spenaten helt slät med stavmixer. Lägg smöret i en skål och vispa 3–5 minuter med elvisp tills det är luftigt. Rör ner spenat, örter, citronsaft, -skal, salt och peppar. Vispa tills smöret är jämnt illgrönt och fluffigt. Spritsa eller klicka smöret i lager ovanpå varandra på en tallrik eller ett fat. Ställ i kylen minst 30 minuter så att smöret håller formen.
- Förbered bönor & tomater: Koka upp vatten med en nypa salt och blanchera bönorna 1 minut. Häll av och skölj i kallt vatten.
- Servering: Lägg upp bönor och tomater på ett fat. Placera smörtornet i mitten och ringla över olivolja. Strö över flingsalt och peppar.
Recept: Marion Ringborg, ur boken Marions bord – middag för många (Natur & Kultur)
Foto: Mira Wickman
Annons