Så bygger du den bästa burgaren – steg för steg

Så bygger du den bästa burgaren – steg för steg

Betina Hastoft
Godaste hamburgare är den med saftig biff, picklad gurka och karamelliserad lök – så här bygger du den, steg för steg!
25 maj, 2022
6:16

Efter reklamen: Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspasta

(6:16)

Burgare med picklad gurka och karamelliserad lök

En riktigt mullig festburgare!

Så bygger du bästa burgaren med picklad gurka och karamelliserad lök
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

Picklad gurka:

1 dl strösocker
1 tsk salt
1 ½ dl kokande vatten
½ dl ättiksprit, 12%
½ tsk senapsfrö
1 gurka

Biffar:

500 g högrevsfärs
Salt och nymalen svartpeppar
1 ½ msk olivolja till stekning

Karamelliserad lök:

2 gula lökar
1 msk smör
1 tsk strösocker
1 msk balsamvinäger

Gräddsås:

4 dl färdig oxbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk tomatketchup
1 msk mörk soja
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

4 hamburgerbröd
1 gemsallad
4 tsk majonnäs
4 tsk dijonsenap
4 msk rostad lök

Steg 1

Picklad gurka: Blanda ut socker och salt i kokande vatten. Rör ner ättika och senapsfrö. Skölj gurkan och skiva den tunt. Lägg gurkan i en ren glasburk. Häll lagen över och låt dra i minst 1 timme i kylskåp före servering.

Steg 1 – börja med att pickla gurkan och låt dra minst 1 timme
Betina Hastoft

Steg 2

Biffar: Forma 4 biffar av färsen. Krydda väl med salt och peppar. Stek biffarna i olja i en djup stekpanna, 2–3 minuter på varje sida. Ta biffarna från pannan och låt vila vid sidan av. Låt pannan vara varm.

Steg 2 – forma biffar och krydda väl, stek 2-3 minuter på varje sida
Betina Hastoft

Steg 3

Karamelliserad lök: Skala och skiva lökarna. Stek i smör och socker i samma stekpanna som biffarna.

Steg – skala och skiva löken, stek i smör och socker
Betina Hastoft

Steg 4

Stek i cirka 10 minuter, tills löken är genomskinlig och mjuk. Smaka av med balsamvinäger och lägg löken på en tallrik.

Steg 4 – stek löken tills den blir genomskinlig och mjuk, smaka av med balsamvinäger
Betina Hastoft

Steg 5

Häll ner buljongen i samma stekpanna som du stekt biffar och lök i. Låt koka upp. Rör om med en träslev så du fångar upp all smak från pannan. Tillsätt grädde och låt småkoka i ca 5 minuter, tills såsen kokat ner lite. Tillsätt ketchup och soja och smaka av med salt och peppar.

Steg 5 – koka upp gräddsåsen med ketchup och soja
Betina Hastoft

Steg 6

Rosta hamburgerbröden och öppna dem. Skölj och skiva salladen. Bred majonnäs på underdelen av bröden, bred överdelarna med dijonsenap. Fyll bröden med sallad, biffar, stekt lök och gurksallad. Häll varm sås över burgarna, strö rostad lök över och servera genast.

Steg 6 – bygg burgaren med sallad, biffar, stekt lök och gurksallad
Betina Hastoft

Foto: Betina Hastoft