Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Så äter du mer klimatsmart – 6 enkla tips

25 sep, 2018 
AvEmma Castman
Äta klimatsmart tips
Vill du äta mer klimatsmart men är osäker på hur du ska gå tillväga och vad du behöver tänka på? Lugn, med små medel går det att göra stor skillnad. Här är sex tips på hur du gör det lätt att välja rätt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att tänka miljömedvetet och klimatsmart när det kommer till mat blir allt mer populärt. Och tur är väl det – då stora delar av vår klimatpåverkan hänger ihop med vad vi äter. Men vad innebär det egentligen att äta klimatsmart? Hur ska vi agera i matbutiken och vad kan vi laga för mat?

Ica har i samarbete med Kantar Sifo publicerat en undersökning som visar att sju av tio vill bli bättre på att handla mer klimatsmart – men att hela 42 procent tycker att det är svårt. Här får du därför sex tips på hur du kan förvandla vilja till handling och minska ditt klimatavtryck:

1. Ställ inte för höga krav på dig själv

Kom ihåg att någonting är bättre än ingenting alls. Att förändra vanor är svårt och att lyckas gå från noll till hundra över en dag är inte enkelt. Älskar du kött är det helt okej att fortsätta äta det, men tänk på vad för kött du köper och försök minska mängden. Står köttfärsås på kvällens meny? Dryga ut den med morötter eller bönor. Ta det i små steg och hitta en vardag som passar dig!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Dryga ut din köttfärsås med kikärtor, det passar perfekt. Foto: IBL

2. Belöna dig själv – redan i dag

Med tanke på att den positiva nyttan av våra klimatsmarta val ligger långt fram i tiden kan det vara svårt att känna den där extra motivationen. Men då gäller det att hitta egna morötter som sporrar! På nätet finns flera olika sajter där du kan följa dina klimatavtryck och beräkna din miljöpåverkan. Sätt upp egna mål eller tävla mot en kompis – det blir kul!

Annons

3. Försök koppla bort autopiloten

Att handla mat samtidigt som du är trött och hungrig är inte bra. Hjärnan sparar nämligen på energi genom att göra som den alltid brukar, vilket i sin tur kan leda till mindre klimatsmarta köp. Försök handla utvilad och mätt. Det kommer göra dina inköp både enklare och roligare.

Att äta klimatsmart är inte tråkigt, det finns flera smarriga recept att inspireras av. Foto: IBL

4. Låt någon annan välja åt dig

Gör det lätt att göra rätt. Får vi för mycket olika valmöjligheter är risken stor att vi inte väljer alls. Nyttja internets magiska kraft och inspireras av andras klimatsmarta recept. Vi lovar – det finns miljontals rätter där ute som både är goda och bra.

Annons

5. Engagera dina nära och kära

Grupptryck påverkar oss, det är sedan gammalt. Ett smart sätt att motivera sig till en mer klimatsmart kosthållning kan därför vara att berätta om det för sin omgivning. Kanske har du vänner som också vill vara med? Då kan ni dela med er av recept, utbyta erfarenheter och testa nya maträtter tillsammans. Roligt och socialt!

Involvera dina nära och kära så blir det roligare att äta klimatsmart. Foto: IBL

6. Glöm inte att använda dina sinnen

Visste du att en fjärdedel av matens klimatpåverkan beror på svinn? Bästa tipset för att veta om du ska slänga mat är att använda dina sinnen och ditt förnuft – titta, lukta och smaka innan du väljer att kasta. Mycket mat håller betydligt längre än vi tror.

Läs också:

8 vegetariska pastarecept att testa i helgen

Så gör du veganska kanelbullar – enkelt recept

Höstens härligaste vegetariska veckomatsedel

Källa: Ica

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons