Artikeln innehåller reklamlänkar

Rött, vitt eller bubbel – så väljer du rätt vinglas!

Rätt vinglas rosé, vitt, rött och champagne

Spelar det någon roll vilket glas du använder när du dricker vin? Ja det gör det faktiskt. Beroende på om du dricker rött eller bubbel ska du välja olika storlekar och former, för doften och smakens skull. Vi tipsar om bra glas för respektive dryck.
28 augusti, 2020

Bubbel, rött eller vitt. Alla behöver behöver de sitt egna glas för att ge dig en så god upplevelse som möjligt. För den som verkligen vill satsa på ett bra förråd av vinglas finns det dem som är framtagna för olika sorters druvor. Är du inte riktigt där i intresset kan du ändå lyfta vinet med hjälp av tre olika sorters glas.

Att tänka på när du ska köpa vinglas

Du ska alltid leta efter glas med stadig fot, det är tråkigt när vinglas välter. Men ännu viktigare är att glasen har ett långt handtag, så du inte värmer upp ditt glas med handen. Satsa också på ett tunt glas, det är helt klart mest behagligt att dricka ur.

Glas till rött vin

Ett bra rödvinsglas är gärna lite större och har en bred öppning som ger vinet bra tillgång till syre så det fullt ut kan utveckla sin smak. Det får gärna smalna av upptill, så aromerna stannar kvar i kupan. Här är tre favoriter:

1. Eleganta rödvinsglas från Spiegelau, som förhöjer smaken på ditt rödvin. Här kan du köpa dem (länk till Adtraction)

2. Ett lite lyxigare val från Riedel. Riktigt eleganta och med en härlig kupa som verkligen lyfter ditt vin. Här kan du köpa dem (länk till Adtraction)

3. Rödvinsglas från Holmegaard som designats av Peter Svarrer. Vackra och funktionella. Här kan du köpa dem (länk till Tradedoubler.com)

Vinglas till vitt vin

Vitvinsglaset ska precis som rödvinsglas ha en härlig kupa och lång hals. Men de är oftast mindre då vi gärna dricker vitt vin svalt. Så av kvalitetsskäl är det bättre att behöva fylla på ofta än att gå runt med ett ljummet vitt vin i glaset. Dessa glas funkar också bäst till roséviner. Här är tre favoriter:

1. Med sin rymliga kupa är dessa glas från Rosendahl helt klart en favorit. Vackra och väldigt funktionella. Här kan du köpa dem (länk till Adtraction)

2. Eleganta vitvinsglas från Villeroy & Bosh som gör sig fint på det dukade bordet. Här kan du köpa dem (länk till Adtraction)

3. Ett munblåst glas från Broste Copenhagen som har en fin övergång från bärnstensfärg till klart glas. Här kan du köpa det (länk till Adtraction)

Glas till champagne, prosecco och cava

När du ska välja champagneglas är det långa och smala som gäller om du vill  bevara bubblorna och syran längre. Det finns även den låga coupe-modellen som ger ett lyxigt och festligt intryck men som tyvärr inte är lika gynnsam för själv drycken. Så vårt val ligger på flute-modellen. Här är tre favoriter:

1. Vackert formade champagneglas från Spiegelau. Här kan du köpa dem (länk till Tradedoubler.com)

2. Elegant kant på detta champagneglas från Eva Solo. Här kan du köpa det  (länk till Adtraction)

 

3. Table Top Stories har detta vackra glas med guldkant, perfekt till festen. Här kan du köpa dem (länk till Adtraction)

LÄS MER:

12 stora och fina grytor till höstens långkok!

10 snygga och funktionella knivställ till köket