Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Kräftskiva Restaurangtips

Rosmarinrisotto med smörstekta rotfrukter

31 aug, 2025
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på rosmarinrisotto med smörstekta rotfrukter
Krämig risotto med god smak från timjan gifter sig tillsammans med säsongens smörstekta rotfrukter. Glöm inte finriven parmesan på toppen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #8 - Pizza med edamamepesto, burrata & tryffelBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #8 - Pizza med edamamepesto, burrata & tryffel

Rosmarinrisotto med smörstekt morot och palsternacka

Krämig risotto med rosmarin och smörstekta rotfrukter är riktig vardagslyx!

Annons

2 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

2 schalottenlökar
1 msk olja
125 g risottoris (arborio)
1 dl torrt vitt vin
4–6 dl hönsbuljong
Salt och svartpeppar
200 g små, skalade palsternackor
100 g små, skalade morötter
1–2 kvistar färsk rosmarin
25 g finriven parmesan

Gör så här:

  1. Finhacka schalottenlöken och fräs den i hälften av oljan på medelvärme tills den är mjuk.
  2. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. Häll på vinet och låt det koka in till hälften.
  3. Tillsätt varm buljong, lite i taget, under omrörning. Låt risotton sjuda i ca 20 minuter tills den är krämig och riset har lagom tuggmotstånd.
  4. Dela palsternackor och morötter på längden. Stek dem mjuka på medelvärme i resten av oljan tillsammans med rosmarin­kvistarna.
  5. Smaka av risotton med salt och peppar. Servera den toppad med de stekta rotfrukterna och riven parmesan.
Bakat och klart #3 – Saftig morotskakaBrand logo
Bakat och klart #3 – Saftig morotskaka

Foto: Betina Hastoft

Annons