Rosmarinrisotto med smörstekta rotfrukter
31 aug, 2025
AvGitte Heidi Rasmussen
Krämig risotto med god smak från timjan gifter sig tillsammans med säsongens smörstekta rotfrukter. Glöm inte finriven parmesan på toppen!
Annons
Rosmarinrisotto med smörstekt morot och palsternacka
Krämig risotto med rosmarin och smörstekta rotfrukter är riktig vardagslyx!
Annons
2 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
2 schalottenlökar
1 msk olja
125 g risottoris (arborio)
1 dl torrt vitt vin
4–6 dl hönsbuljong
Salt och svartpeppar
200 g små, skalade palsternackor
100 g små, skalade morötter
1–2 kvistar färsk rosmarin
25 g finriven parmesan
Gör så här:
- Finhacka schalottenlöken och fräs den i hälften av oljan på medelvärme tills den är mjuk.
- Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. Häll på vinet och låt det koka in till hälften.
- Tillsätt varm buljong, lite i taget, under omrörning. Låt risotton sjuda i ca 20 minuter tills den är krämig och riset har lagom tuggmotstånd.
- Dela palsternackor och morötter på längden. Stek dem mjuka på medelvärme i resten av oljan tillsammans med rosmarinkvistarna.
- Smaka av risotton med salt och peppar. Servera den toppad med de stekta rotfrukterna och riven parmesan.
Foto: Betina Hastoft
Annons