Pizza med rödbetor, rödlök och ruccola
Riktigt god och vacker pizza! Baka ut till två stora eller fyra mindre pizzor.
4 portioner
Du behöver:
20 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
½ tsk strösocker
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl (60 g) fullkornsmjöl
4 dl (260 g) pizzamjöl, gärna tipo 00
Topping:
3 rödlökar
1 msk olivolja till stekning
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk timjan
1 tsk strösocker
Salt och svartpeppar
300 g rödbetor
2 färska mozzarellor
Till servering:
50 g rucola
100 g fetaost
Gör så här:
- Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt socker, salt, olja och fullkornsmjöl och blanda väl. Tillsätt pizzamjöl och rör ihop degen i degblandare 5–10 minuter.
- Degen ska bli slät och glansig och släppa från bunkens kanter. Forma till en kula, lägg i en bunke smord med olja och låt jäsa övertäckt i rumsvärme i 1 timme.
- Slå upp degen på mjölat bakbord, dela den i 2 bitar och kavla eller tryck ut till runda, tunna pizzabottnar. Lägg dem på varsitt bakplåtspapper.
- Värm ugnen till 250° varmluft. Skala löken och skär i tunna skivor. Stek löken i olivolja i 5–6 minuter, tills den är genomskinlig. Tillsätt äppelcidervinäger, timjan och socker och stek vidare i 2 minuter, tills löken karamelliserats. Krydda med salt och peppar och ta från värmen.
- Skala rödbetorna och skär i tunna skivor, gärna på en mandolin. Riv mozzarellan i mindre bitar och fördela över pizzabottnarna. Toppa med rödlök och fördela rödbetsskivor ovanpå i ett jämnt lager. Droppa lite olivolja över, krydda med salt och peppar och grädda i ugnen i ca 10 minuter, tills kanterna är spröda och mozzarellan har smält.
- Skölj och torka rucolan och strö den över pizzorna samt smula fetaost över vid servering.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth, Inge Skovdal