Rödbetsflarn med ricotta och svarta vinbär
Sötsalta bakade vinbär blir pricken över i på denna frasiga galette.
4 portioner
Du behöver:
6 rödbetor
Salt och peppar
½ dl olivolja
2 gula lökar
1 ark smördeg
50 g ricotta
5 stjälkar citrontimjan
1 citron
Sötsalta vinbär:
100 g svarta vinbär (färska eller frysta)
1 tsk salt
1 dl olivolja

Frukostlyx: bovetegalette med skinka, ägg och spenat
Gör så här:
- Skölj rödbetorna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten i 25–30 minuter. Häll på kallt vatten. Dra av skalet och skär rödbetorna i små bitar. Blanda med salt, peppar och olja.
- Skala löken och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Strö över salt och låt vila i 15–20 minuter.
- Lägg smördegen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Bred ricotta på smördegen men lämna 2–3 cm kant runt om. Krama fukten ur löken och fördela ovanpå ricottan. Fördela rödbetan över löken och sedan hackad citrontimjan, finrivet citronskal, citronsaft och olja.
- Grädda i 220º i 18–20 minuter, tills smördegen är gyllene och löken lätt karamelliserad.
- Sötsalta vinbär: Fördela vinbären i en ugnsform och strö över salt. Baka i 100º i 10 minuter. Ta ut vinbären ur ugnen, tillsätt olja och låt dra i 2–3 timmar. Strö bären ovanpå flarnet.
Foto: Betina Hastoft, Peter Kam