Ris à la Malta med vaniljmarinerade fikon

Recept på ris à la Malta med vaniljmarinerade fikon

Betina Hastoft
Ris à la Malta är ett måste på julen! Vi serverar den klassiska desserten med vaniljmarinerade fikon.
13 december, 2022
11 goda och lyxiga recept på julgodis
1:50

Efter reklamen: 11 goda och lyxiga recept på julgodis

(1:50)

Slå på ljud

Ris à la Malta med vaniljmarinerade fikon

Ge den klassiska desserten ett lyft med mustiga fikon i portvin och vanilj.

Klassiska ris à la Malta med vaniljmarinerade fikon
Betina Hastoft

8 personer

Du behöver:

3 dl vispgrädde
6 dl kall färdigkokt risgrynsgröt
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vaniljmarinerade fikon:

8 fikon
4 dl portvin
2 dl socker
1 vaniljstång

Till dekoration:

Flagad, rostad mandel
Ätbara blommor eller örter

Gör så här:

  1. Vispa grädden tills den börjar forma mjuka toppar. Fortsätt vispa tillsammans med florsocker och vaniljsocker så den blir fast. Vänd ner den i gröten.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka en lag av portvin, socker, vaniljstång och -frön. När lagen tjocknat, lyft ur vaniljstången och lägg ner klyftade fikon. Ta från värmen och låt svalna.
  3. Skeda upp ris à la Maltan i koppar eller glas, klicka över de marinerade fikonen och strö över rostad flagad mandel och pynta med ätbara blommor eller örter.
Ris à la Malta med apelsinsås – ett måste på julbordet

Foto: Betina Hastoft