Ris à la Malta med apelsinsås

Recept på ris à la Malta med apelsinsås

Betina Hastoft
Krämig, söt och alldeles underbar som dessert efter julmaten. Så här gör du ris à la Malta!
01 november, 2022
11 goda och lyxiga recept på julgodis
1:50

Efter reklamen: 11 goda och lyxiga recept på julgodis

(1:50)

Slå på ljud

Ris à la Malta med apelsinsås

Ris à la Malta är en förvanskning av franskans riz à l’amande – det vill säga ”ris med mandel”.

Ris à la Malta med apelsinsås är ett måste på julbordet
Betina Hastoft

6 portioner

Du behöver:

200 g risgryn
3 dl vatten
1 liter mjölk
¼ tsk salt
100 g mandel
1 vaniljstång
50 g (¾ dl) florsocker
5 dl vispgrädde
2 msk portvin

Apelsinsås:

½ vaniljstång
100 g (1 dl) socker
1 kanelstång
1 stjärnanis
3 kryddnejlikor
5 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk apelsinlikör, t ex Grand Marnier

Till servering:

35 g rostad, grovhackad mandel

Goda och lyxiga juldrinkar – 11 festliga recept

Steg 1

Koka upp ris och vatten och låt koka under omrörning i 2 minuter. Tillsätt mjölk och salt och koka upp igen. Låt sjuda på låg värme under lock i ca 50 minuter, rör om flera gånger så det inte bränns vid. Kyl gröten.

Steg 1 – låt den kokade gröten svalna i kylen.
Betina Hastoft

Steg 2

Häll kokande vatten över mandlarna och låt dem ligga i ca 10 minuter. Häll av vattnet, häll en ny omgång kokande vatten över mandlarna och låt dem stå i ytterligare ca 5 minuter. Gnugga av skalen på mandlarna i en ren handduk. Hacka mandeln grovt.

Steg 2 – skålla mandlarna och hacka grovt.
Betina Hastoft

Steg 3

Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda med florsockret.

Steg 3 – dela vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda med florsockret.
Betina Hastoft

Steg 4

Vispa grädden. Rör ner vaniljsocker, hackad mandel och hälften av den vispade grädden i den kalla risgröten. Vänd sedan ner resten av den vispade grädden. Smaka av och tillsätt ev mer florsocker och lite portvin.

Steg 4 – vänd ner vispade grädde i den kalla risgröten.
Betina Hastoft
3 salta snacks – perfekta till glöggminglet

Steg 5

Apelsinsås: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull med socker, vaniljstång, kryddor och apelsinjuice. Koka upp och låt puttra utan lock i 10–15 minuter, tills det tjocknat något. Tillsätt apelsinlikör och koka i ytterligare 2 minuter. Sila av kryddor och vaniljstång.

Steg 5 – koka upp apelsinsåsen och låt puttra utan lock i 10-15 minuter.
Betina Hastoft

Steg 6

Servering: Strö mandeln ovanpå gröten och häll lite apelsinsås (varm eller kall) över.

Steg 6 – strö mandeln ovanpå gröten och häll apelsinsås över.
Betina Hastoft

Foto: Betina Hastoft