Forskning: Ett ämne i vin och choklad kan tydligen ge dig färre rynkor – och längre liv

Att njuta av ett glas rött vin och en bit mörk choklad blev just ännu trevligare. Och hemligheten stavas resveratrol.
13 november, 2017

Ju äldre en cell blir desto sämre blir den på att reparera och förnya sig själv. Det är en naturlig del i åldrandeprocessen – som syns både inuti och utanpå kroppen. Ett tydligt exempel är rynkig och slapp hud.

Att träna, äta nyttigt och vårda med anti age-produkter är beprövade knep för att bevara spänst och förebygga ett förtida åldrande. Och en nyckelkompontent i både hudvård och kost tycks vara den potenta antioxidanten resveratrol – som enligt tidigare forskning kan föryngra både kroppen och huden.

Läs också: 12 mysiga doftljus med doft av mat, vin och bakelser

I en aktuell brittisk studie kunde forskarna understryka resveratrolets effekt, de går till och med så långt som att kalla det magiskt.

– När jag såg cellerna föryngras kunde jag inte tro mina ögon. De gamla cellerna såg ut som unga igen. Det var som magi, säger forskaren Eva Latorre, i en artikel publicerad på sajten Science Daily.

Forskarna menar att ämnet kan bli en nyckel till ett längre och friskare liv för mänskligheten.

Läs också: Du har öppnat champagneflaskan fel hela tiden – så här ska du göra

Resveratrol finns naturligt i ett fåtal bär och livsmedel, till exempel rödvin, blå druvor, blåbär och mörk choklad. Eftersom resveratrol är en antioxidant, alltså växtens naturliga skydd, finns det i högre utsträckning i bär som utsetts för stress eller fått mogna.

Men det är inte första gången resveratrol är på tapeten. En tidigare studie gjord på samma ämne visade sig att antioxidanten också kunde ge samma fysiska effekter som vid träning. Att skåla i ett par glas rödvin ersätter dessvärre inte en timme på gymmet eller en genomarbetad dagcréme i necessären.

– För att nå samma hälsoeffekter som personerna i vår studie behöver du dricka någonstans mellan 100 och 1 000 flaskor om dagen, sa då den ansvarige forskaren Dyck till CBC.

Läs också: Nu kommer en helt ny chokladsort: rosa choklad

Den mängd resveratrol som användes i den brittiska studien, och hur det skulle omsättas i verkliga livsmedel är än så länge oklart. Men precis som andra antioxidanter tycks det onekligen ha en bra hälsoeffekt, både för vår in- och utsida.

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: