Ravioli mezzaluna med chorizo och sötpotatis

Recept på ravioli mezzaluna med chorizo och sötpotatis

Peter Kam
Varför inte slå på stort och göra egen ravioli? Här kommer en steg för steg-guide till hur du gör ravioli mezzaluna fylld med len sötpotatis och ricotta, servera med kryddig chorizo och pesto.
06 april, 2021
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Ravioli mezzaluna med chorizo och sötpotatis

Vackra halvmånar av pasta med len och läcker fyllning.

Bjud på ravioli mezzaluna med chorizo och sötpotatis
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

Drygt 4 dl (250 g) durumvetemjöl
4 ägg

Fyllning:

300 g sötpotatis
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
4 msk ricotta
25 g parmesan
1 ekologisk citron

Garnering:

4 stjälkar körvel

Till servering:

50 g pinjekärnor
100 g torkad chorizo
2 dl grön pesto (hemgjord eller färdig)

Gör så här:

1. Häll upp mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mitten. Knäck äggen ner i en skål och vispa upp dem med en gaffel. Häll ner äggmassan i hålet mitt i mjölet. Arbeta försiktigt ihop mjöl och ägg med en gaffel. Arbeta sedan ihop med händerna. Bearbeta i 5–10 minuter tills degen blir elastisk och mjuk. Slå in i plastfolie och låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter, gärna längre.

Ravioli mezzaluna, steg 1
Peter Kam

2. Värm ugnen till 200°. Skala sötpotatisen och skär i stora bitar. Fördela bitarna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Vänd runt sötpotatisen i olja, salt och peppar och baka mjuk i ugnen i ca 25 minuter. Låt sedan svalna helt.

Ravioli mezzaluna, steg 2.
Peter Kam

3. Mixa sötpotatis och ricotta till en krämig puré. Riv parmesanen och citronskalet fint och rör ner i purén. Smaka av med citronsaft, salt, peppar och ev lite extra citronzest.

Ravioli mezzaluna, steg 3.
Peter Kam

4. Dela degen i mindre bitar och kavla ut den första biten på mjölat bakbord, till en tjocklek på 1–2 millimeter. Täck övrig deg med plastfolie så den inte torkar. Ta ut cirklar ur degplattan med en utstickare, ca 10 cm i diameter. Gör på samma vis med alla degbitar.

Ravioli mezzaluna, steg 4.
Peter Kam

5. Lägg en liten klick sötpotatispuré i mitten på varje degcirkel. Fukta cirkelns kant med lite vatten och vik den ena deghalvan över den andra. Tryck ihop kanterna och var noga så att all luft pressas ut, annars kan de spricka vid kokning. Gör gärna ett mönster i kanten med en gaffel. Lägg alla degknyten på en mjölad tallrik, täck med plastfolie.

Ravioli mezzaluna, steg 5.
Peter Kam

6. Koka raviolin i lättsaltat vatten i ca 3 minuter vardera. Lyft upp dem en efter en med en hålslev. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna. Skär chorizon i skivor och stek dem spröda. Servera raviolin med pesto, chorizo, pinjekärnor och körvel.

Ravioli mezzaluna, steg 6.
Peter Kam

Recept: Linn Grubbström Foto: Peter Kamm

Vin till pasta och pizza – så väljer du rätt dryck till italiensk mat

Vilket vin passar egentligen bäst?

Vegetariska pastarätter – för alla tillfällen

Mer pasta åt folket!

Så gör du egen pasta – här är knepen för att lyckas!

Det blir mycket godare än den du köper!