Bacon- och purjoquiche

Bacon- och purjoquiche.

Ingen picknick utan en frasig paj. Fyll den med krämig gruyère och knaperstekt bacon – och du är i franska himlen!
26 juni, 2015

4–6 personer

Tid: 45 minuter + 1 timme i kyl

Pajskal:

200 g mjöl

1/2 tsk salt

125 g kallt smör

1 äggula

Fyllning:

140 g tärnat bacon

1 purjolök (strimlad)

25 g smör

2 ägg

1 1/2 dl grädde

1 dl riven gruyère

salt och svartpeppar

6 små eller 1 stor pajform

Gör så här:

  1. Börja med pajskalen. Skär smöret i kuber och mixa tillsammans med mjöl och salt i en hushållsassistent tills degen börjar gå ihop. Tillsätt äggulan och pulsera tills degen går ihop. Tryck ut degen till en puck, plasta in och ställ i kylen i cirka 1 timma.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Stek baconet knaprigt och lägg åt sidan. Fräs sedan purjolöken på låg värme i smöret i ca 5 minuter. Kavla ut degen och tryck ut i pajformarna/formen och nagga. Förbaka pajerna i cirka 10 minuter.
  4. Vispa ihop ägg, grädde och ost i en bunke och ner bacon och lök. Smaka av med salt och peppar. Fyll pajformarna/formen och grädda i ugnen, ca 15 minuter för små och ca 25 minuter för en stor.
Bacon- och purjoquiche.

Bacon- och purjoquiche.

Av: Caroline Dafgård
Foto: Christina Sundien

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: