Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

5 recept med säsongen primörer i fokus

06 apr, 2021 
AvRedaktionen ELLE
5 recept med säsongens primörer i fokus
Rosa rabarber och rosor, söta ärtskidor, spänstig sparris, späda rädisor och färskpotatis – äntligen dags att njuta av vårens skörd på allra bästa sätt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 lyxiga och enkla recept på vardagsmat (ELLE)Brand logo
3 lyxiga och enkla recept på vardagsmat (ELLE)

Nu kommer äntligen den där säsongen när vi börjar vågar sitta kvar ute lite längre med en extra filt om axlarna. Vad säger tydligare att våren äntligen är här om inte krispig sparris, färskpotatis och rabarber? Så passa på att njut av en gräddig musselsoppa med årets första sparris, följt av primörer som serveras med en frisk getostkräm samt färskpotatiskakor som äts med krabba och basilika. Till det dricker ni givetvis hemgjord rabarbersaft smaksatt med doftpelargon. Som pricken över i:et avslutas det hela med en kompott med rosenfrost och rostade mandlar. Godare än så här blir det inte så bjud in dina närmaste och kickstarta våren!

Annons

Musselsoppa med sparris och körvel

Elegant och vacker soppa med vårens första sparris och färskpotatis.

Recept på musselsoppa med sparris och körvel

4 portioner

Du behöver:

1 kg hjärtmusslor (vongole)
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
2 msk olivolja
5 kvistar timjan
2 dl ljus öl
1 dl vispgrädde
100 g grön sparris
200 g kokt färskpotatis
1 ekologisk citron

Garnering:

Späda skott av spansk körvel eller annan grön ört

Gör så här:

  1. Skölj musslorna och kasta de som har trasiga skal eller inte sluter sig helt. Lägg dem i en skål med ca 2 liter vatten och 60–70 gram salt. Spola av dem efter 30 minuter och lägg dem i ett nytt vattenbad.
  2. Skala och hacka vitlök och schalottenlök fint. Fräs i olja i en stor kastrull 1–2 minuter utan att de tar färg. Häll bort vattnet, spola av musslorna och lägg ner dem i kastrullen. Tillsätt timjan, ljus öl och lägg på ett lock. Ånga musslorna i 2 minuter så de öppnar sig.
  3. Ta från värmen. Pilla ut musslorna ur skalen. Sila över vätskan från musselkoket till en annan kastrull. Tillsätt grädde och koka upp försiktigt. Skölj sparrisen, bryt av och kasta de träiga ändarna. Skiva sparrisen tunt. Skär de kokta potatisarna i små tärningar och blanda med sparrisen. Krydda med salt och peppar.
  4. Fördela musslor, sparris och potatis i små skålar. Smaka av buljongen med citronsaft och lite fint rivet skal, salt och svartpeppar. Vispa upp buljongen så den skummar och häll i skålarna, garnera med körvel och servera.

Rabarbersaft med doftpelargon

Bakade rabarber och rosenblad blir till en blommigt god kompott.

Tips! Vill du ha en helt slät saft, sila genom silduk.

Annons
Så gör du rabarbersaft med doftpelargon

ca 1 ½ liter outspädd saft

Du behöver:

1 kg rabarber
2 liter vatten
3 ½ dl strösocker
1 vaniljstång
2 ekologiska citroner
5 kvistar röd oxalis
3 blomklasar från doftpelargon

Gör så här:

  1. Ansa rabarbern, skölj och skär i små bitar. Koka upp i en kastrull med vatten, socker och fröna från vaniljstången. Skiva citronerna och lägg i kastrullen. Låt småkoka i 5 minuter.
  2. Ta från värmen och tillsätt oxalis och doftpelargon. Låt stå och dra i 20–25 minuter. Sila saften, häll upp på flaska eller i en kanna och ställ in i kylskåpet.

Primörer med getostskräm

Krispig sparris i kombination med len gestostkräm , det är vårens friska, milda smaker!

Bjud på primörer med getostkräm

4 portioner

Annons

Du behöver:

800 g färskpotatis
8 gröna sparrisar
4 rädisor salt och nymalen svartpeppar

Getostskräm:

50 g mjuk getost
1 dl naturell yoghurt
½ ekologisk citron
1 tsk flytande honung salt och nymalen svartpeppar

Garnering:

4 kvistar kryddfänkål (alt dill)
Lite röd oxalis

Gör så här:

  1. Skrubba potatisen och koka i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Slå av värmen och låt potatisenstå och dra i det varma vattnet i 5 minuter. Häll av vattnet.
  2. Bryt av och kasta de träiga delarna av sparrisarna. Skiva tunt på längden med en mandolin. Skär även rädisorna tunt på mandolin. Lägg sparris- och rädisskivor i en skål med kallt vatten så blir de extra spröda.
  3. Rör ihop ingredienserna till getostkrämen, först med gaffel och vispa den sedan luftig med handvisp. Smaka av med salt och peppar.
  4. Dela potatisarna på längden och fördela på små fat. Klicka över getostskräm och fördela sparris och rädisor ovanpå. Krydda med salt och peppar och garnera med oxalis och kryddfänkål.

Potatiskaka med krabba, ärter och basilika

Lättlagat och läckert med friska smaker!

Så gör du potatiskaka med krabba, ärter och basilika

4 portioner

Du behöver:

6 stora bakpotatisar
4 ägg
1 dl lättmjölk
Salt och nymalen svartpeppar
100 g krabbkött (färskt, kokt eller från konserv)
1 dl olivolja
1 ekologisk citron
100 g färska ärter

Annons

Garnering:

1 knippe färsk basilika
1 litet knippe ärtskott

Gör så här:

  1. Skala potatisarna och riv dem på den grova sidan av ett rivjärn. Pressa ut vattnet och lägg potatisrivet i en skål. Vispa upp ägg och mjölk, krydda med salt och peppar och blanda ner i den rivna potatisen.
  2. Värm ugnen till 180°. Hetta upp en stekpanna, ca 22 cm i diameter. Häll ner lite olja och tryck ut ¼ av potatismassan i pannan. Stek frasig och gyllene i ca 3–4 minuter på varje sida. Lägg kakan på en ugnsplåt gör likadant med resten av potatisen. Håll potatiskakorna varma i ugnen fram till servering.
  3. Smaka av krabbköttet med lite olivolja, fint rivet citronskal, salt och peppar.
  4. Lägg potatiskakorna på tallrikar och fördela krabbköttet på dem. Strö ärter över, krydda med salt och peppar och garnera med basilika och ärtskott.

Kompott med rosenfrost och rostade mandlar

Poetiskt vackert och gott! Vackrare dessert får man leta efter!

Obs! Tänk på att granskott bara får plockas med markägarens tillstånd.

Bjud på kompott med rosenfrost och rostade mandlar

4 portioner

Du behöver:

300–400 g rabarber
1 ½ dl strösocker
1 ekologisk citron
1 handfull nyponrosor
200 g färska jordgubbar

Rosenfrost:

2 dl vispgrädde
1 handfull nyponrosor
2 helt färska, ljusgröna granskott
1 tsk flytande honung

Garnering:

Rosenblad
Röd oxalis
25 g mandlar, skalade och rostade

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 130°. Skölj, ansa och skär rabarbern i små bitar. Lägg bitarna i ett ugnsfast fat och häll socker, saft och finrivet skal från citronen samt hälften av rosenbladen över. Låt rabarbern stå och dra i 30 minuter med socker och citron.
  2. Baka rabarbern i ugnen i 15–20 minuter så den släpper lite vätska. Ta ut från ugnen och låt sedan bli helt kall, gärna i kylskåp.
  3. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär i kvartar. Blanda med den bakade rabarbern.
  4. Mixa grädde, rosenblad, granskott och honung i 30 sekunder, så rosenbladen färgar grädden ljust rosa. Vispa inte för mycket så att grädden börjar tjockna. Häll upp i en behållare med bred botten och ställ in i frysen ett par timmar.
  5. Fördela kompotten i små skålar, skeda upp lite frusen rosenfrost och lägg ovanpå kompotten. Garnera med rosenblad, oxalis och hackade, rostade mandlar och servera genast.

Recept och foto: Aller Media DK

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons