6 recept med prima primörer

Laga mat med prima primörer!

Finns det något godare än färska primörer efter en lång och trist vårvinter? Tidigt på säsongen smakar de som allra bäst, dessutom är de fyllda med nyttigheter. Här är sex recept att njuta av!
15 april, 2019

Primörer kallas de allra första grönsakerna och rotfrukterna man kan skörda. Har man turen redan i april i södra Sverige. Självklart finns de ju sedan hela sommaren, men det är just nu när man längtat och väntat så länge, som de smakar som allra bäst!

1. Vilda örter med avokado och pocherat ägg

Fräsch sallad med vilda örter, pocherat ägg och avokado. Hittar du inte harsyra eller ramslök går det bra med andra ätbara örter och blad.

Till receptet >>

Vilda örter med avokado och pocherat ägg.

Vilda örter med avokado och pocherat ägg.

2. Polenta-panerad torsk med citron och ärtkräm

Torsken blir extra krispig när du panerar den i polenta. Servera fiskfiléerna med ärtkräm, ärtskidor och ärtor. Strö över ärtskott.

Till receptet >>

Polenta-panerad torsk med citron och ärtskum.

Polenta-panerad torsk med citron och ärtskum.

3. Sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås

Krispig sparris med halstrade pilgrimsmusslor och krämig spenatsås. Garnera med hasselnötter och krossat rostad rågbröd.

Till receptet >>

Sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås.

Sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås.

4. Pocherad kyckling med grön och vit sparris

Lyxa till det med både vit och grön sparris. Samma grönsak, men ändå så olika smak! Servera med kyckling och färskpotatis.

Till receptet >>

Pocherad kyckling med grön och vit sparris.

Pocherad kyckling med grön och vit sparris.

5. Kalvmedaljonger med grillade grönsaker och färskostkräm

Saftiga och möra kalvmedaljonger med grillade grönsaker och färskostkräm. Lite bröd och färskpotatis är också gott till.

Till receptet >>

Kalvmedaljonger med grillade grönsaker och färskostkräm.

Kalvmedaljonger med grillade grönsaker och färskostkräm.

6. Lammracks med ramslöksmos

Ramslök finns hos de flesta välsorterade matbutiker (om du inte bor där den växer vilt). Går att ersätta med riven vitlök och purjolök.

Till receptet >>

Lammracks med ramslöksmos.

Lammracks med ramslöksmos.

Av: Gitte Rasmussen
Foto: Christine Christianssen