Räk- och mangofyllda bánh xèo
- AvLinn Grubbström
- AvLouisa Lorang
- AvGitte Heidi Rasmussen
Bánh xèo är vietnamesiska pannkakor gjorda på rismjöl och fyllda med diverse godsaker. Vi fyller våra med räkor, mango, böngroddar och koriander!
Räk- och mangofyllda bánh xèo
Street food från Vietnam – när den är som bäst!
4 portioner
Du behöver:
250 g (4 1/2 dl) rismjöl
2 msk vetemjöl
1 msk mald gurkmeja
Salt och peppar
1 burk kokosmjölk, 400 ml
2 ½ dl vatten
1 ägg
2 msk olja till stekning
Fyllning:
150 g frysta gröna sojabönor
300 g stora skalade MSC-märkta ishavsräkor
2 msk olja, till stekning
1 gurka
2 mango
2 salladslökar
2 nävar böngroddar
1 kruka färsk koriander
4 stjälkar färsk mynta
1 kruka färsk basilika
1 röd chili sås
4 msk sweet chilisås
1 msk srirachasås
1 msk limesaft
Gör så här:
- Rör ihop mjölsorterna med gurkmeja, salt och peppar. Vispa ner kokosmjölk och vatten till en slät smet. Vispa till sist ner ägget. Låt smeten vila i 30 minuter. Stek tunna pannkakor av smeten i olja, tills gyllene.
- Häll sojabönorna i en skål och häll kokande vatten över. Häll av vattnet efter två minuter.
- Rör ihop ingredienserna till såsen i en skål. Trä eventuellt räkorna på spett. Pensla räkorna med såsen. Kärna ur och skär gurkan i tunna stavar. Skala och skiva mangon. Finhacka salladslöken. Skölj böngroddar och örter.
- Fyll pannkakorna med grönsaker, plocka de örter och räkor. Ringla över mer sås och/eller dippa pannkakorna i den.
Foto: Columbus Leth, Lene Samsø, Stine Christiansen, Betina Hastoft
