Rabarbertarte med maräng
- AvTimm Vladimir
Längtar du efter varma sommarkvällar så är det denna rabarbertarte med maräng som för tankarna just dit.
Rabarbertarte med maräng
Vacker och läcker tarte med smak av vår!
4 portioner
Du behöver:
175 g (3 dl) vetemjöl
100 g smör
1 nypa flingsalt
40 g (2/3 dl) florsocker
2 äggulor
Fyllning:
350 g rabarber
60 g (1 dl) florsocker
1 tsk vaniljsocker
10 g (drygt 1 msk) majsstärkelse
Maräng:
2 äggvitor
1 nypa salt
85 g (1 dl) strösocker
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, smör, salt och florsocker i en matberedare. Lägg degen i en skål och arbeta snabbt ner äggulorna.
- Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Klä en smord kakform, ca 25 cm i diameter eller 20x20 cm, med deg, skär av kanten så den blir jämn. Låt vila i kylen i 30 minuter.
- Värm ugnen till 180°. Pricka botten med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10 minuter. Skölj rabarbern och skär i 1 cm stora bitar. Vänd rabarbern i en blandning av florsocker, vaniljsocker och majsstärkelse. Fördela på botten och grädda i ugnen i ca 25 minuter, tills rabarbern är mjuk. Låt svalna på ugnsgaller.
- Vispa äggvitorna styva med salt. Tillsätt socker och vispa tills sockret helt lösts upp och marängen är blank och styv. Fördela marängen ovanpå tarten i ett jämnt lager och grädda under grillelement i ugnen eller bränn med gasbrännare tills marängen tagit fin färg. Servera ljummen.
Foto: Columbus Leth
