Rabarbergalette med vaniljglass

Rabarbergalette med vaniljglass

Betina Hastoft
Årets första rabarber bör alltid matchas med en rejäl portion vaniljglass! Varför inte till den här otroligt vackra rabarbergaletten?
15 mars, 2022
1:15

Efter reklamen: Så gör du drinken Pink on pink med gin

(1:15)

Rabarbergalette med vaniljglass

Konstverk och dessert i ett!

Så gör du en vacker rabarbergalette med vaniljglass
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

150 g vetemjöl
75 g mandelmjöl
50 g strösocker
125 g smör
1 ägg fyllning
60 g mandelmjöl
60 g strösocker (2/3 dl)
25 g majsstärkelse
750 g rabarber
150 g strösocker
½ dl vatten
1 ägg

Till pensling:

1 msk rörsocker

Tillbehör:

Vaniljglass

Gör så här:

  1. Blanda ihop mjöl, mandelmjöl och socker. Smula ner smöret. Jobba snabbt ihop till en deg med ägget. Låt degen vila kallt ca 30 minuter.
  2. Kavla ut degen på mjölat bord till en stor cirkel på 32 cm, ca 4 mm tjock. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mandelmjöl, socker och majsstärkelse, men låt 5 cm av kanten vara fri. Ansa rabarbern och skär i bitar om 7–8 cm.
  3. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Koka rabarbern i ca 2 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt rabarbern dra i sockerlagen i 10 minuter. Låt rinna av.
  4. Lägg rabarbern i ett fint mönster på bottnen, skär eventuellt till bitarna så att de passar in. Vik in kanten över fyllningen och nyp ihop. Pensla kanten med uppvispat ägg och strössla med rörsocker. Ställ kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225° varmluft.
  5. Grädda pajen i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150° och grädda i ytterligare 20 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljglass.

Foto: Betina Hastoft