Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Pynta med pepparkaka – 5 söta tips

08 okt, 2023 
AvCamilla Pérez
Pynta med pepparkaka – 5 söta tips
Lina Eidenberg Adamo
Få en försmak av jul med den mesta julkakan av dem alla: pepparkakan. Låt den pryda allt från granris och krans till paket och placeringskort.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 extraordinära pepparkakshus att inspireras avBrand logo
10 extraordinära pepparkakshus att inspireras av

Så fort locket åker av pepparkaksburken så samlas vi runt den – att den lilla pepparkakan är en stor symbol för julen är det ingen tvekan om. Förutom att den är god som den är så går den ju att smaksätta brownies med, doppa i choklad eller baka en mjuk variant med frosting. Den gör sig ju även väldigt fin som dekoration. Här listar vi ett par fina sätt du kan använda pepparkakor (om det nu blir några över...).

Recept på pepparkaksdeg>>

Det blir vackert att hänga pepparkakor i granen
Lina Eidenberg Adamo

1. Hängande dekorationer

Bygg ihop ditt eget lilla snölandskap av pepparkakor och florsocker
Lina Eidenberg Adamo

Stansa ut ett litet hål i peppar­kakorna innan du gräddar dem så kan de enkelt bli till vackra hängen. Trä en tråd igenom hålet och häng upp i julgranen eller i fönstret. Eller häng dem i tallkvistar i en vas som på bilden. Dekorativt och väldoftande!

Annons

2. Snölandskap

En pepparkakskrans tar lite tid att knåpa ihop men vackert blir det
Lina Eidenberg Adamo

Bygg en söt liten pepparkaksmiljö i en glasburk. Bra mycket enklare än ett pepparkakshus! Du behöver bara en glasburk, florsocker, pepparkakor i fina former och ett fint band att knyta runt burken. Häll några centimeter florsocker i glasburken och stoppa ner pepparkakorna. Pudra lite florsocker över kakorna så det ser ut som att det har snöat.

3. Pysslig pepparkakskrans

Varför inte dekorera julkransen med pepparkakor? Det blir hur fint som helst!

Annons

Du behöver:

Kransstomme
Kvistar från barrträd
Pepparkakor med kristyr
Kanelstänger
Limpistol

Imponera med söta och ätbara placeringskort av pepparkaka och kristyr
Lina Eidenberg Adamo

Limma fast barrkvistar på en stomme, alternativt knyt fast dem med snöre. För en mer oregelbunden krans kan du lämna lite stomme synlig. Limma sedan fast pepparkakor och kanelstänger. Häng upp på väggen eller ytterdörren och försök att inte tugga på pepparkakorna.

Annons

4. Placeringskort

Sätt en pepparkaka på paketet
Lina Eidenberg Adamo

Spritsa gästernas namn på varsin ­pepparkaka. Att få till den perfekta storleken på spritpåsens hål är den stora utmaningen. Sedan kan det gå åt ett par kakor innan man lyckas med att få till ett namn snyggt. Men klart värt det!

5. Inslagning

En extra fin julklapp blir det med en hembakad pepparkaka på paketet.

Du behöver:

Papperspåse
Pepparkaka
Provsticka
Vackert band
Sax

Om det inte finns hål i pepparkakan kan du försiktigt göra ett hål med hjälp av en provsticka. Det funkar bäst om pepparkakan är lite mjuk. Trä ett band genom kakan och knyt sedan bandet runt påsen. Tips! Prova också att limma pepparkakor på platta paket.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons