Pumpapaj med apelsin
Pumpapaj är en klassisk amerikansk efterrätt till Halloween, kryddad med kanel och ingefära och här även apelsin.
6–8 portioner
Du behöver:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 pumpa, ca 450 g skalad
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl rörsocker
2 msk vetemjöl
½ tsk kanel
½ tsk ingefära
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl grädde
Till servering:
5 dl vispgrädde
1 apelsin, rivet skal
Pekannötter

Mini-limepajer med grädde och pistaschnötter
Gör så här:
- Koka upp vatten i en kastrull. Skala pumpan och skär i bitar. Lägg ner bitarna i det kokande vattnet och koka i ca 15 minuter eller tills pumpan är mjuk. Låt rinna av väl i ett durkslag.
- Tärna smöret till degen. Blanda med mjöl och arbeta samman till en smulig massa. Tillsätt äggula och vatten. Knåda degen lätt och packa in den i plastfolie. Låt vila kallt i ca 30 minuter. Värm ugnen till 200°.
- Fyllning: Mixa den kokta pumpan med stavmixer. Tillsätt ägg och socker. Vispa ihop. Blanda mjölet med kanel, ingefära, vaniljsocker och salt och vänd ner i smeten. Vispa ner grädden. Kavla degen tunt mellan 2 bakplåtspapper. Ta bort papperet och lägg över degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Pressa ner degen i formen.
- Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna.
- Vispa grädden. Blanda ner rivet apelsinskal, spara lite. Toppa den avsvalnade pajen med grädden, hackade pekannötter och resten av apelsinskalet strax före serveringen.
Recept och foto: Diana Dontsova