Pumpapaj med apelsin

Recept på pumpapaj med apelsin

Diana Dontsova
Pumpapajen är en klassisk dessert i amerikanska hem och vi förstår varför! Ett måste att göra helt enkelt!
06 september, 2022
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan
2:26

Efter reklamen: Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

(2:26)

Slå på ljud

Pumpapaj med apelsin

Pumpapaj är en klassisk amerikansk efterrätt till Halloween, kryddad med kanel och ingefära och här även apelsin.

Så gör du pumpapaj med apelsin
Diana Dontsova

6–8 portioner

Du behöver:

125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 pumpa, ca 450 g skalad
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl rörsocker
2 msk vetemjöl
½ tsk kanel
½ tsk ingefära
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl grädde

Till servering:

5 dl vispgrädde
1 apelsin, rivet skal
Pekannötter

Mini-limepajer med grädde och pistaschnötter

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Skala pumpan och skär i bitar. Lägg ner bitarna i det kokande vattnet och koka i ca 15 minuter eller tills pumpan är mjuk. Låt rinna av väl i ett durkslag.
  2. Tärna smöret till degen. Blanda med mjöl och arbeta samman till en smulig massa. Tillsätt äggula och vatten. Knåda degen lätt och packa in den i plastfolie. Låt vila kallt i ca 30 minuter. Värm ugnen till 200°.
  3. Fyllning: Mixa den kokta pumpan med stavmixer. Tillsätt ägg och socker. Vispa ihop. Blanda mjölet med kanel, ingefära, vaniljsocker och salt och vänd ner i smeten. Vispa ner grädden. Kavla degen tunt mellan 2 bakplåtspapper. Ta bort papperet och lägg över degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Pressa ner degen i formen.
  4. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna.
  5. Vispa grädden. Blanda ner rivet apelsinskal, spara lite. Toppa den avsvalnade pajen med grädden, hackade pekannötter och resten av apelsinskalet strax före serveringen.

Recept och foto: Diana Dontsova