Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Gräddig prinsesstårta med rabarber

08 apr, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Recept på prinsesstårta med rabarber
Ta vilket firande som helst till en ny nivå med en prinsesstårta med en liten twist. Rabarberkompotten piggar upp och ger balans till den väldigt söta, gräddiga tårtan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Somrig rund glasstårta med jordgubbar!Brand logo
Somrig rund glasstårta med jordgubbar!

Prinsesstårta med rabarber

Byt ut hallonsylten mot rabarberkompott och få en lite lyxigare prinsesstårta!

Bjud på prinsesstårta med rabarber

10 bitar

Annons

Du behöver:

½ vaniljstång
175 g strösocker
3 ägg
140 g (ca 2 ¼ dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt

Vaniljkräm:

½ vaniljstång
3 dl standardmjölk
3 äggulor
25 g (½ dl) majsstärkelse
3 msk socker

Rabarberkompott:

500 g rabarber
1 dl socker
2 msk citronsaft

Fyllning:

4 dl vispgrädde

Glasyr:

150 g (2 ½ dl) florsocker
3 msk kokande vatten
Några droppar röd karamellfärg

Marsipanband:

Färdigt marsipanlock
Ätbara blommor eller örter
2 tsk frystorkade blåbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Lägg bakplåtspapper i en springform, 20 cm i diameter, och smöra kanterna. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa socker, ägg och vaniljfrön ljust och luftigt.
  2. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och salt i äggvispet och vänd försiktigt ihop det till en jämn smet. Häll upp smeten i springformen och grädda botten i cirka 25 minuter, prova med en sticka och se om den kommer ut torr. Låt svalna helt i formen.
  3. Snitta vaniljstången och skrapa ur kornen. Rör ihop mjölk, äggulor, majsstärkelse, socker och vaniljfrön i en kastrull och koka försiktigt upp under konstant omrörning tills det tjocknar. Häll över i en ren skål och täck med plastfolie, se till att den ligger tätt mot vaniljkrämens yta. Ställ i kylen i minst 2 timmar, tills den är helt kall.
  4. Ansa rabarber och skär i små bitar. Koka upp rabarber, socker och citronsaft och låt småkoka i 10 minuter tills det blir en tjock kompott och vätskan kokat in. Låt svalna.
  5. Vispa grädden fast. Vispa vaniljkrämen luftig och vänd försiktigt ihop den med 200 g av den avsvalnade rabarberkompotten och all grädde. Fyll en spritspåse med gräddröran. Rör ihop florsocker med kokande vatten till en tjock glasyr och tillsätt karamellfärg till önskad färg.
  6. Ta kakan ur formen och skär i tre lika tjocka delar. Lägg den första tårtbotten på ett tårtfat och bred ett tunt lager rabarberkompott på botten. Bred på 1/3 av gräddröran. Lägg på den andra botten och gör likadant med den. Lägg på den sista botten och bred på glasyr på toppen. Spritsa gräddröran i små toppar runt toppen. Sätt tårtan i kylen minst 2 timmar.
  7. Vid servering, ta ut tårtan, skär till marsipanen så det passar och lägg på den som ett band runt tårtan. Dekorera med blommor eller örter och strö över bärpulver.

Recept: Gitte Heidi Rasmussen, Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft, Aller Media DK

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons