Prinsesstårta med rabarber
Byt ut hallonsylten mot rabarberkompott och få en lite lyxigare prinsesstårta!
10 bitar
Du behöver:
½ vaniljstång
175 g strösocker
3 ägg
140 g (ca 2 ¼ dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
Vaniljkräm:
½ vaniljstång
3 dl standardmjölk
3 äggulor
25 g (½ dl) majsstärkelse
3 msk socker
Rabarberkompott:
500 g rabarber
1 dl socker
2 msk citronsaft
Fyllning:
4 dl vispgrädde
Glasyr:
150 g (2 ½ dl) florsocker
3 msk kokande vatten
Några droppar röd karamellfärg
Marsipanband:
Färdigt marsipanlock
Ätbara blommor eller örter
2 tsk frystorkade blåbär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Lägg bakplåtspapper i en springform, 20 cm i diameter, och smöra kanterna. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa socker, ägg och vaniljfrön ljust och luftigt.
- Sikta ner vetemjöl, bakpulver och salt i äggvispet och vänd försiktigt ihop det till en jämn smet. Häll upp smeten i springformen och grädda botten i cirka 25 minuter, prova med en sticka och se om den kommer ut torr. Låt svalna helt i formen.
- Snitta vaniljstången och skrapa ur kornen. Rör ihop mjölk, äggulor, majsstärkelse, socker och vaniljfrön i en kastrull och koka försiktigt upp under konstant omrörning tills det tjocknar. Häll över i en ren skål och täck med plastfolie, se till att den ligger tätt mot vaniljkrämens yta. Ställ i kylen i minst 2 timmar, tills den är helt kall.
- Ansa rabarber och skär i små bitar. Koka upp rabarber, socker och citronsaft och låt småkoka i 10 minuter tills det blir en tjock kompott och vätskan kokat in. Låt svalna.
- Vispa grädden fast. Vispa vaniljkrämen luftig och vänd försiktigt ihop den med 200 g av den avsvalnade rabarberkompotten och all grädde. Fyll en spritspåse med gräddröran. Rör ihop florsocker med kokande vatten till en tjock glasyr och tillsätt karamellfärg till önskad färg.
- Ta kakan ur formen och skär i tre lika tjocka delar. Lägg den första tårtbotten på ett tårtfat och bred ett tunt lager rabarberkompott på botten. Bred på 1/3 av gräddröran. Lägg på den andra botten och gör likadant med den. Lägg på den sista botten och bred på glasyr på toppen. Spritsa gräddröran i små toppar runt toppen. Sätt tårtan i kylen minst 2 timmar.
- Vid servering, ta ut tårtan, skär till marsipanen så det passar och lägg på den som ett band runt tårtan. Dekorera med blommor eller örter och strö över bärpulver.
Recept: Gitte Heidi Rasmussen, Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft, Aller Media DK