Polentakaka med rabarber

Recept på polentakaka med rabarber

Columbus Leth
Saftig, söt, syrlig – den här polentakakan med rabarber har allt! Pricken över i:et är en ordentligt skopa vaniljglass eller grädde.
12 juli, 2022
Så gör du drinken Pink on pink med gin
1:15

Efter reklamen: Så gör du drinken Pink on pink med gin

(1:15)

Slå på ljud

Polentakaka med rabarber

Lika god till kaffet dagen därpå!

Så bakar du polentakaka med rabarber
Columbus Leth

8 bitar

Du behöver:

100 g smör
½ vaniljstång
225 g (2 ½ dl) socker
4 ägg
175 g (3 dl) vetemjöl
75 g snabbpolenta
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
1 dl gräddfil
½ citron, rivet skal + saft
200 g rabarber
2 msk socker

Till servering:

Vispgrädde eller vaniljglass

Ljuvlig rabarbersorbet med rosenvatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Smält smöret. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner kornen i en skål med socker och ägg. Vispa ljust och pösigt. Vispa sedan ner det smälta smöret i äggsmeten.
  2. Blanda mjöl, polenta, salt och bakpulver i en annan skål och sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Vänd ner gräddfil, finrivet citronskal och citronsaft.
  3. Skölj rabarbern, skär i mindre bitar och blanda med 2 msk socker.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form (25–28 cm i diameter) och fördela rabarberbitarna i. Grädda kakan i ugnen i 55–60 minuter, tills den är genomgräddad. Täck eventuellt med folie på slutet.
  5. Servera varm eller ljummen, gärna med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.

Foto: Columbus Leth