Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Pizza med västerbotten, sikrom och gravad lax

13 dec, 2022 
AvAnna Wendt
Recept på pizza med västerbotten, sikrom och gravad lax
Gravad lax, rom och västerbotten är några av godsakerna som brukar bli över från julbordet. Här blir de till en riktigt lyxig pizza!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bubbelskola: temperatur och lagringBrand logo
Bubbelskola: temperatur och lagring

Pizza med västerbotten, sikrom och gravad lax

Med färdig pizzadeg gör du den här läckerheten på studs!

Läcker pizza med västerbotten, sikrom och gravad lax

4 personer

Annons

Du behöver:

1 rulle kyld pizzadeg
2 dl crème fraiche
150 g riven västerbottens- eller cheddarost
80 g sikrom
2 vippor färsk dill
Ca 200 g gravad lax i skivor

Picklad lök:

1 rödlök
1/2 dl ättikssprit, 12%
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten

Till servering:

Citronklyftor
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala löken och skär den i tunna skivor, gärna med hjälp av en mandolin. Koka upp ättika, strösocker och vatten, ställ åt sidan och låt svalna något. Lägg i löken och ställ kallt.
  3. Rulla ut degen på en plåt med bakplåtspapper och bred över hälften av crème fraichen. Strö över västerbottenost eller cheddar och grädda pizzan i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills pizzan blivit gyllene. Ta ut och låt svalna något.
  4. Klicka ut sikrom och resten av crème fraichen över pizzan. Lägg även på laxskivorna och toppa med picklad lök och dillvippor.

Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons