Kanel- och sockermunkar

Kanel- och sockermunkar.

Konsistensen och smaken på dessa munkar blir lite annorlunda än de klassiska munkarna gjorda med jäst – men smakar jättegott, ungefär som en friterad sockerkaka.
28 januari, 2017

10–15 munkar

Tid: 35 minuter

Du behöver:

1 ägg

1 dl socker

2 msk smör

1 dl mjölk

5 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 liter frityrolja

1/2 dl strösocker

4 msk mald kanel

Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt det tillsammans med mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke och vänd sedan ner i degen.

Ta degen ur bunken och knåda den på mjölat underlag. Dela degen i 10–15 jämnstora bitar. Rulla bollar av degbitarna som du sedan gör ett hål i, snurra degen runt ditt finger tills du har ett ganska stort hål.

Värm oljan i en rymlig kastrull till cirka 170°. Fritera några munkar åt gången tills de är gyllene, cirka 1 minut på varje sida. Lägg munkarna på hushållspapper att rinna av. Blanda socker och kanel och vänd runt munkarna i det.

Av: Linda Lundgren
Foto: Fabian Björnstjerna