Läckra petit-chou med rökt lax

Petit-chou med lax, recept

Många tror att petit-chou bara är en klassisk fransk dessert men ack så fel de har! Fyll dem istället med örtkräm och rökt lax och voilà! Bon appetite!
28 januari, 2021
Slå på ljud

Petit-chou med rökt lax

Tips! Här behövs en spritspåse!

10 petit-chouer

Du behöver:

100 g smör
1 ⅕ dl vatten
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 dl (120 g) vetemjöl
4 ägg

Örtkräm:

1 knippe gräslök
1 msk riven pepparrot
300 g naturell färskost
1 dl crème fraiche
1 lime
Salt och svartpeppar

Fyllning:

1 gurka
250 g kallrökt lax
75 g små sallatsblad

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Koka upp smör, vatten, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Sänk värmen något. Tillsätt allt mjöl och vispa blandningen i ca 3 minuter för hand, tills mjölet är jämnt fördelat. Ta från värmen och låt degen svalna i kastrullen i ca 5 minuter.
  2. Vispa upp äggen och rör ner litet i taget i degen med en träsked. Arbeta in ordentligt i degen innan du tillsätter mer. Den färdiga degen ska vara tjock, seg och glansig. Sätt en rund tyll på en spritspåse. Fyll med deg och spritsa ut degtoppar, ca 5 cm i diameter, på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Se till att hålla gott om avstånd mellan degtopparna för de sväller kraftigt i ugnen.
  3. Grädda i ugn i ca 35 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden! Då riskerar petit-chouerna att falla samman. Tvivlar du på om de är färdiga i slutet av gräddningen, ta ut en, och faller den samman inom 10 sekunder ska de övriga bakas lite längre. Låt sedan svalna på ett ugnsgaller.
  4. Hacka gräslöken fint och blanda med pepparrot, färskost och crème fraiche. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Skiva gurkan och skär laxen i mindre bitar. Dela petit-chouerna och fyll med örtkräm, lax, gurka och sallatsblad.

Recept: Linn Grubbström Foto: Betina Hastoft

LÄS MER: Bjud in till fransk picknick med dessa recept!