Pepparkaksmuffins med kanelfrosting

  • AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på pepparkaksmuffins med kanelfrosting
Dubbelt upp av julens mesta smak: mjuka pepparkaksmuffins med frosting. Toppa med små söta pepparkaksfigurer och ätbart guldpulver.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Brand logo
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Pepparkaksmuffins med kanelfrosting

Det blir fler pepparkakor än du behöver, men då har du tillräckligt för att fylla kakburken också.

Pepparkaksmuffins med kanelfrosting
Stine Christiansen

16 stycken

Du behöver:

Muffins:

250 g (drygt 4 dl) vetemjöl
345 g (4,6 dl) farinsocker
1 tsk vaniljsocker
4 tsk pepparkakskryddor
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
200 g smör
2 dl vatten
75 g (½ dl) mörk sirap
1 dl kärnmjölk
2 ägg

Pepparkakor:

75 g farinsocker
125 g mörk sirap
75 g smör
3 tsk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat
1 ägg
300 g (5 dl) vetemjöl

Kanelfrosting:

130 g rumsvarmt smör
200 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
1 nypa salt
100 g naturell färskost
Ev ätbart guldpulver

Steg 1

Steg 1 – Gör pepparkaksdegen
Stine Christiansen

Pepparkakor: Smält socker, sirap och smör i en kastrull på låg värme. Rör i pepparkakskryddor och bikarbonat. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna något. Rör i ägget och mjölet, och arbeta ihop. Linda in degen i plastfolie och låt den ligga i kylskåp över natten.

Steg 2

Steg 2 – Grädda pepparkakorna
Stine Christiansen

Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk till en tjocklek på ½ cm.Stansa ut figurer med pepparkaksformar. Lägg pepparkakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i ca 8 minuter, tills kakorna är lätt gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler och förvara dem i en lufttät kakburk till servering.

Steg 3

Steg 3 – Rör ihop smeten till muffins
Stine Christiansen

Muffins: Blanda ihop mjöl, socker, vaniljsocker, pepparkakskryddor, bikarbonat och salt i en bunke. Smält samman smör, vatten och sirap tillsammans i en kastrull. Rör ner den smälta smörblandningen i mjölblandningen. Tillsätt kärnmjölk och ägg.

Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Brand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Steg 4

Steg 4 – Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter
Stine Christiansen

Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Häll smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna på ett galler.

Steg 5

Steg 5 – Vispa smör och florsocker till kanelfrostingen
Stine Christiansen

Kanelfrosting: Vispa smör och florsocker ljust och luftigt i en skål med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, kanel, salt och färskost och vispa till en jämn frosting.

Steg 6

Steg 6 – Spritsa muffins och dekorera med en pepparkaka
Stine Christiansen

Lägg frostingen i en spritspåse, försedd med stjärntyll, och spritsa en hög topp på varje muffins. Stick ner en pepparkaka i varje muffins och dekorera ev med lite ätbart guldpulver.

Foto: Stine Christiansen