Pepparkaksmuffins med kanelfrosting
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Pepparkaksmuffins med kanelfrosting
Det blir fler pepparkakor än du behöver, men då har du tillräckligt för att fylla kakburken också.
16 stycken
Du behöver:
Muffins:
250 g (drygt 4 dl) vetemjöl
345 g (4,6 dl) farinsocker
1 tsk vaniljsocker
4 tsk pepparkakskryddor
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
200 g smör
2 dl vatten
75 g (½ dl) mörk sirap
1 dl kärnmjölk
2 ägg
Pepparkakor:
75 g farinsocker
125 g mörk sirap
75 g smör
3 tsk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat
1 ägg
300 g (5 dl) vetemjöl
Kanelfrosting:
130 g rumsvarmt smör
200 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
1 nypa salt
100 g naturell färskost
Ev ätbart guldpulver
Steg 1
Pepparkakor: Smält socker, sirap och smör i en kastrull på låg värme. Rör i pepparkakskryddor och bikarbonat. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna något. Rör i ägget och mjölet, och arbeta ihop. Linda in degen i plastfolie och låt den ligga i kylskåp över natten.
Steg 2
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk till en tjocklek på ½ cm.Stansa ut figurer med pepparkaksformar. Lägg pepparkakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i ca 8 minuter, tills kakorna är lätt gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler och förvara dem i en lufttät kakburk till servering.
Steg 3
Muffins: Blanda ihop mjöl, socker, vaniljsocker, pepparkakskryddor, bikarbonat och salt i en bunke. Smält samman smör, vatten och sirap tillsammans i en kastrull. Rör ner den smälta smörblandningen i mjölblandningen. Tillsätt kärnmjölk och ägg.
Steg 4
Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Häll smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
Steg 5
Kanelfrosting: Vispa smör och florsocker ljust och luftigt i en skål med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, kanel, salt och färskost och vispa till en jämn frosting.
Steg 6
Lägg frostingen i en spritspåse, försedd med stjärntyll, och spritsa en hög topp på varje muffins. Stick ner en pepparkaka i varje muffins och dekorera ev med lite ätbart guldpulver.
Foto: Stine Christiansen

