Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Pekanstekt norsk fjordörret med apelsin- och rosmarinsås

10 apr, 2016 
AvRedaktionen
Fjordörret med en skorpa av söta pekannötter serveras med en fräsch sås på apelsin och rosmarin. Ett recept med många smaker i en lyckad kombination.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Pekanstekt norsk fjordörret med apelsin- och rosmarinsås.
Pekanstekt norsk fjordörret med apelsin- och rosmarinsås. Foto: Tom Haga

4 portioner

Tid: 40-60 min

Pekanstekt norsk fjordörret

800 g norsk fjordörret

2 dl pekannötter

1,5 dl vetemjöl

1 st äggvita

2 msk smör

salt och peppar

Skär fjordörret i portionsbitar och strö över salt och peppar. Kör pekannötterna och hälften av vetemjölet i matberedare och lägg sedan över i en vid skål. Lägg resten av vetemjölet i en egen skål och vispa upp äggvitan lätt i en tredje skål. Doppa ena sidan av fiskbitarna i vetemjöl och den andra sidan först i äggvita och sedan i pekanblandningen. Smält smöret i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Lägg i fisken med pekanblandningen nedåt och stek tills de är gyllenbruna och krispiga. Vänd sedan och stek den andra sidan så att de blir precis genomstekta.

Annons

Apelsin- och rosmarinås

2 st apelsin

0,5 st citron

2 st schalottenlök

1,5 dl vitt vin, torrt

0,5 dl vitvinsvinäger

3 stjälkar persilja

3 stjälkar timjan, färsk

3 stjälkar rosmarin, färsk

0,5 dl vispgrädde

100 g smör

Pressa saften ur apelsinerna och citronen och finhacka schalottenlöken. Lägg apelsinsaft, citronsaft, schalottenlök, vitt vin, vitvinsvinäger, persiljekvistar och timjan i en kastrull och koka försiktigt i ca 10 minuter. Tillsätt rosmarin och koka tills ungefär en tred- jedel av vätskan återstår. Sila såsen till en ren kastrull, tillsätt vispgrädde och koka upp. Sänk värmen och rör ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka. Smaka av med salt och peppar.

Sallad

1 st morot

1 st hjärtsallad

10 stjälkar gräslök, färsk

Riv moroten och finstrimla hjärtsalladen. Finhacka gräslöken och blanda med morot och sallad.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons