Pasta med gräddig pumpasås

Recept på pasta med gräddig pumpasås

Diana Dontsova
Pumpa kan vara grunden till så mycket gott – som vår gräddiga pumpasås som serveras med pasta och friterad salvia.
06 september, 2022
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Pasta med gräddig pumpasås

Bakad pumpa mixas med vin, kryddor och grädde till en härlig sås.

Bjud på en pasta med gräddig pumpasås
Diana Dontsova

6 portioner

Du behöver:

6 portioner spagetti

Pastasås:

1 pumpa, ca 800 g med skal
2 msk olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
¾ dl vitt vin
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 kvist färsk rosmarin
1 ½ dl visp- eller mellangrädde
Salt och svartpeppar
Ev lite pastavatten

Friterad salvia:

1 kruka salvia
Olivolja

Till servering:

Nyriven parmesan

Hasselbackspumpa – så gör du det lyxiga tillbehöret

Gör så här:

  1. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Hetta upp olivoljan i en gryta och fräs pumpabitarna tillsammans med hackad lök och vitlök. Häll på vitt vin och vatten och lägg i buljongtärningen. Rör om och lägg ner rosmarinkvisten. Låt småputtra under lock i ca 10 minuter eller tills pumpan är mjuk. Plocka bort rosmarinkvisten. Mixa pumparöran slät och tillsätt grädden. Koka upp, smaka av med salt och peppar.
  2. Hetta upp olivolja i en annan mindre kastrull. Lägg i salviabladen och fritera i ca 5 minuter eller tills de är frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.
  3. Koka spagettin al dente, spara lite av kokvattnet. Blanda spagetti och pastasås, späd eventuellt med lite pastavatten för en lösare konsistens. Servera genast med friterad salvia och riven parmesan.

Kryddig bål med pumpa och alkoholfritt bubbel

Se klippet här!

Recept och foto: Diana Dontsova