Passionsfruktspaj med havtorn, chokladtryffel och maräng

Recept på passionsfruktspaj med havtorn, chokladtryffel och maräng

Columbus Leth
Ibland behöver efterrätten få skina lite mer än middagens andra rätter – som denna passionsfruktspaj med havtorn, chokladtryffel och maräng.
01 november, 2022
Lyxiga jelloshots med champagne
0:57

Efter reklamen: Lyxiga jelloshots med champagne

(0:57)

Slå på ljud

Passionsfruktspaj med havtorn, chokladtryffel och maräng

Dessa lyxiga minipajer med sötsyrligt innehåll matchas perfekt med krämig choklad och krispig maräng.

Avsluta middagen med passionsfruktspaj med havtorn, chokladtryffel och maräng
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

6 dl vetemjöl
250 g kallt smör
2 msk vatten

Chokladtryffel:

200 g mörk choklad, 70%
2 dl grädde
2 msk kakao

Havtorn:

200 g havtornsbär
1 ½ dl socker

Till servering:

1 burk lemon curd
4 passionsfrukter
2 dl grädde
Färdiga maränger

Minimaränger med mörk choklad och mockagrädde

Gör så här:

  1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjöl och vatten till en fast deg. Kyl i en timme.
  2. Dela degen i 4 bitar och tryck ut i små pajformar. Nagga med en gaffel och ställ i kylen i 30 minuter. Grädda i 15 minuter i 185°, kyl.
  3. Chokladtryffel: Koka upp grädden. Grovhacka chokladen och rör ner i grädden. Häll smeten i en fyrkantig form klädd med bakplåtspapper, ca 10x10 cm, och placera i frysen i 1–2 timmar. Skär tryffeln i 8 bitar och rulla i kakao. Lägg svalt.
  4. Havtorn: Lägg bär och socker i en liten kastrull. Rör om då och då tills sockret smält. Låt svalna.
  5. Servering: Ta pajskalen ur formarna och fyll dem med lemon curd. Halvera passionsfrukten, skrapa ur fruktköttet och lägg ovanpå. Vispa grädden lätt.
  6. Lägg upp pajerna på tallrikar med grädde, chokladtryffel, havtorn och krossad maräng.

Foto: Columbus Leth, Peter Kam