Påsktårta med choklad och apelsin

Recept på påsktårta med choklad och apelsin

Nina Malling
En läcker påsktårta med choklad och apelsin är den perfekta avslutningen på en riktigt bra påskbuffé!
15 mars, 2022
1:37

Efter reklamen: 3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

(1:37)

Slå på ljud

Påsktårta med choklad och apelsin

Hittar du inte chokladpinnar kan du doppa salta pinnar i smält choklad.

Baka en läcker påsktårta med choklad och apelsin
Nina Malling

12 portioner

Du behöver:

200 g mörk choklad med apelsinsmak
150 g smör
150 g kokos- eller rörsocker
5 ägg
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och kakao till formen

Garnering:

1 paket choklad- eller lakritspinnar eller annan dekoration
1 påse små godisägg

Till servering:

Lättvispad grädde

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Smält försiktigt choklad, smör och socker i en kastrull. Ta från värmen och låt blandningen svalna lite.
  2. Dela äggen i vitor och gulor. Rör ner gulorna, bakpulver och salt i chokladen i kastrullen, rör till en slät kräm.
  3. Vispa äggvitorna styva i en skål och vänd försiktigt ner i smeten med en slickepott. Smeten ska bli glansig och jämn.
  4. Smöra en springform, ca 25 cm i diameter. Strö med kakao så hela formen täcks inuti. Fördela smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter, tills knappt genomgräddad.
  5. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natt.
  6. Dekorera kakan och servera, gärna med lättvispad grädde till.

Foto: Betina Hastoft, Tia Borgsmidt, Nina Malling, Ulrika Pousette