Parmalindad ruccola och 4 andra trendiga tilltugg

Parmaskinka och ruccola

Har du också fastnat för den senaste matsnackisen, parmalindad ruccola? Ett enkelt och perfekt tilltugg som verkligen är superenkelt att göra! Så här gör du trendrätten – och fyra andra rätter inspirerade av den parmalindade ruccolan.
29 april, 2021

Enkelt och gott är den nya mattrenden som har blivit en snackis – ja, vi pratar så klart om den parmalindade ruccolan!

Du rullar helt enkelt bara in ett knippe ruccolablad i en skiva parmaskinka och sedan är det färdigt!

Att kunna laga ihop något som både är gott och simpelt är guld värt, speciellt till vardagen. Här är fyra enkla och trendiga recept på tilltugg – med såväl parmaskinka som vegetariska alternativ!

1. Recept på parmainlindad sparris med rucolasallad

Parmainlindad sparris

Om du vill testa parmalindad ruccola men känner att det är något som fattas, då kan parmalindad sparris med ruccolasallad vara något för dig.

Du behöver:

4 portioner

  • 2 knippen sparris
  • 20 skivor parmaskinka
  • 70 g färsk rucola olivolja till stekning
  • Salt
  • 1 citron, saft och finrivet skal
  • 3 msk olivolja salt svartpeppar, malen flingsalt

Så gör du:

Stek sparrisen i olivolja. Salta och peppra sparrisen. Låt den svalna. Lägg sparrisen i knippen med ett par i varje. Linda parmaskinka runt varje knippe. Lägg upp rucolan på ett fat och lägg på sparrisen.

Rör ihop citronsaft, citronskal, oluivolja, salt och malen svartpeppar till dressingen. Strö över dressingen över. Addera gärna flingsalt och svartpeppar.

2. Recept på sallad med parmainlindad torskrygg med salviasmör

Parmainlindad torsk

Är du sugen på något som är lite mer matigt, finns parmainlindad torskrygg.

Du behöver:

4 portioner

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 16 salviablad
  • 1 tsk flingsalt
  • 600 g torskrygg i 4 portionsbitar
  • 80 g parmaskinka
  • 70 g salladsblad
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger

Så gör du:

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda det rumsvarma smöret med hälften av salviabladen som ska finhackas. Lägg till flingsalt. Lägg smöret i en skål. Ställ kallt.

Lägg två salviablad på varje fiskbit och linda parmaskinkan runt bitarna. Lägg dem i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Låt stå cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen visar 53-55 grader. Servera torsken med salladsblad, olivolja, vinäger och salviasmöret.

3. Recept på parmainlindad mozzarella med sparris och röd pesto

Parmainlindad mozzarella med sparris

Denna förrätt har influenser från mattrenden parmainlindad ruccola men vi har bytt ut ruccola mot mozzarella och sparris.

Du behöver:

10 stycken

  • 400 g grön färsk grön sparris
  • 2 msk smör
  • 10 skivor parmaskinka, ca 100 g
  • 180 g mozzarellaost, i skivor
  • 75 g röd pesto 10 blad färsk basilika

Så gör du:

Skölj sparrisen och skär bort den grova änden. Skär sparrisarna på mitten, cirka sju cm långa stänger. Om de är för grova kan de delas på längden.

Värm upp en stekpanna med smör. Smörstek sparrisen i cirka 10 minuter så att den får lite färg men forfarande är spänstig.

Lägg på en tallrik och låt svalna. Lägg en parmaskinka i botten, lägg på några sparrisstavar, och lägg en mozzarellaskiva på var och en, lägg på en klick pesto och basilikablad. Vänd sedan om parmaskinkan så att det blir en rulle. Knyt ett gräslöksstrå runt om.

Redo att serveras!

4. Recept på ruccolasallad

Ruccolasallad

Nu när vi går mot varmare och ljusare tider, är det alltid gott med en sallad och vi älskar ju kombinationen mellan söt frukt och salt ost.

Du behöver:

4 portioner

  • Ett par nävar ruccola eller färsk bladspenat
  • 1 röd lök
  • Färsk sommarfrukt i klyftor
  • 2 dl crème fraiche
  • 100 g fetaost eller chèvre
  • Salt och peppar

Så gör du:

Lägg salladen i en skål. Strimla lök och fördela den tillsammans med frukten över salladen.

Mosa ihop crème fraiche och ost. Lägg detta över salladen. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Garnera gärna med svarta oliver.

Det som är bra med denna sallad är att det går att använda all typ av säsongens frukt.

Foto:TT

Parmalindad fläskfilé med pesto

Lika god varm som kall!

Nektarinspett med parma – perfekt till buffébordet

Smått men så himla gott!

Så bygger du den perfekta salladen – 10 tips

Blanda olika konsistenser och smaker!