Panerad lax med raita och dillpotatis
08 okt, 2025
Den här panerade laxen för tankarna till skolans fisk – fast mycket godare! Vi serverar den med dillpotatis och raita.
Annons
Panerad lax med raita och dillpotatis
Frasigt, fräscht och fullt av smak.
Annons
4 portioner
Tid: 35 minuter
Du behöver:
Panerad laxfilé:
4 bitar laxfilé
2 ägg
¾ dl vetemjöl
100 g panko
2 msk smör till stekning
3 msk olivolja till stekning
Salt och svartpeppar
Dillpotatis:
700 g potatis
Salt
1 msk smör
1 knippe färsk dill
Raita:
1 gurka
2 tomater
1 rödlök
1 kruka persilja
1 röd chili (eller efter smak)
2 dl grekisk yoghurt, 10 %
1 tsk mald spiskummin
Salt och svartpeppar
Till servering:
1 citron
Gör så här:
- Dillpotatis: Skölj potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i ca 15 minuter.
- Raita: Skölj gurka och tomater och skär i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Hacka persilja och chili fint. Blanda yoghurt med grönsaker, chili och spiskummin i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Panerad laxfilé: Vispa äggen i en skål. Häll upp mjöl och panko i varsin djup tallrik. Vänd först laxfiléerna i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Stek dem gyllene och frasiga i smör och olja, 2–3 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
- Servering: Häll av potatisen och vänd den med en klick smör, lite salt och hälften av dillen. Servera laxen med dillpotatis, raita, citronklyftor och extra dill.
Foto: Columbus Leth
Annons