8 portioner
Du behöver:
200 g osaltat smör
1 msk torkad rosmarin
3 dl (180 g) vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
Rödvinspocherat äpple:
300 g äpplen
7 1/2 dl (750 g) strösocker
1 liten kanelstång
1 stjärnanis
4 nejlikor
8 dl vatten
2 dl rödvin
Till servering:
Rosmarinkvistar
Vaniljglass
Gör så här:
- Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
- Koka en lag på socker, kryddor, vatten och rödvin.
- Lägg ner äppelklyftorna och låt sjuda tills frukten är mjuk.
- Låt svalna och stå i kylen, i sin sirap, fram till servering.
- Värm ugnen till 175°.
- Skär smöret i kuber och smält på hög värme i en stekpanna tills smöret skummar och blir nötfärgat.
- Lägg ner rosmarin, fritera den snabbt.
- Sila smöret genom en finmaskig sil i en värmetålig skål.
- Återför hälften av det brynta smöret till pannan och lägg den bortsilade rosmarinen i återstoden av smöret.
- Ställ det åt sidan.
- Tillsätt försiktigt 1 msk vatten till smöret i pannan under omrörning.
- Var försiktigt så inte smöret spricker. Koka upp.
- Tillsätt mjöl, socker och en nypa salt.
- Ta från värmen och rör ihop till en blöt, oljig deg.
- Medan degen ännu är varm – pressa ner den i en smord pajform med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter.
- Grädda pajdegen i ugnen ca 25–30 minuter.
- Ta från värmen och låt svala helt.
- Lossa sedan försiktigt och lägg på ett serveringsfat.
- Värm upp 1 msk av rosmarinsmöret i en stekpanna på hög värme.
- Tillsätt äppelklyftorna och 60 ml av sirapen frukten ligger i.
- Spara resten av sirapen.
- Stek frukten så den blir varm, ca 3–4 minuter.
- Fyll pajskalet med frukt, toppa med glass och droppa varmt rosmarinsmör över.
- Garnera med lite rosmarin.
Av: Lisa Featherby
Foto: William Meppem/So Photo Agency
LÄS MER:
Drömmiga minipajer med hallon och nektarin