Paj med rödvinspocherat äpple och brynt smör

Recept på paj med rödvinspocherat äpple och brynt smör

Denna paj med rödvinspocherat äpple och brynt smör är en riktig hit. Garnera med rosmarinskvistar och servera med en kula vaniljglass.
24 februari, 2020

8 portioner

Du behöver:

200 g osaltat smör

1 msk torkad rosmarin

3 dl (180 g) vetemjöl

1 msk strösocker

1 nypa salt

Rödvinspocherat äpple:

300 g äpplen

7 1/2 dl (750 g) strösocker

1 liten kanelstång

1 stjärnanis

4 nejlikor

8 dl vatten

2 dl rödvin

Till servering:

Rosmarinkvistar

Vaniljglass

Gör så här:

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
  2. Koka en lag på socker, kryddor, vatten och rödvin.
  3. Lägg ner äppelklyftorna och låt sjuda tills frukten är mjuk.
  4. Låt svalna och stå i kylen, i sin sirap, fram till servering.
  5. Värm ugnen till 175°.
  6. Skär smöret i kuber och smält på hög värme i en stekpanna tills smöret skummar och blir nötfärgat.
  7. Lägg ner rosmarin, fritera den snabbt.
  8. Sila smöret genom en finmaskig sil i en värmetålig skål.
  9. Återför hälften av det brynta smöret till pannan och lägg den bortsilade rosmarinen i återstoden av smöret.
  10. Ställ det åt sidan.
  11. Tillsätt försiktigt 1 msk vatten till smöret i pannan under omrörning.
  12. Var försiktigt så inte smöret spricker. Koka upp.
  13. Tillsätt mjöl, socker och en nypa salt.
  14. Ta från värmen och rör ihop till en blöt, oljig deg.
  15. Medan degen ännu är varm – pressa ner den i en smord pajform med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter.
  16. Grädda pajdegen i ugnen ca 25–30 minuter.
  17. Ta från värmen och låt svala helt.
  18. Lossa sedan försiktigt och lägg på ett serveringsfat.
  19. Värm upp 1 msk av rosmarinsmöret i en stekpanna på hög värme.
  20. Tillsätt äppelklyftorna och 60 ml av sirapen frukten ligger i.
  21. Spara resten av sirapen.
  22. Stek frukten så den blir varm, ca 3–4 minuter.
  23. Fyll pajskalet med frukt, toppa med glass och droppa varmt rosmarinsmör över.
  24. Garnera med lite rosmarin.
Recept på paj med rödvinspocherat äpple och brynt smör

Paj med rödvinspocherat äpple och brynt smör.

Av: Lisa Featherby

Foto: William Meppem/So Photo Agency

LÄS MER:

Drömmiga minipajer med hallon och nektarin

Rabarberpaj med vaniljkräm och pistaschnötter

Lyxig jordgubbspaj med chokladkräm

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: